Twitter har offentliggjort retningslinjer for å «beskytte» midtveisvalget i november. Selskapet skal holde nede «feilinformasjon» og selv levere godkjente, kuraterte nyheter til brukerne.

Presidentvalget i 2020 var det første amerikanske valget der store teknologiselskaper som Twitter, Facebook og Google hadde retningslinjer for «valgintegritet». Det medførte blant annet at New York Posts avsløring av Hunter Bidens korrupte forretningsforbindelser bare uker før valget ble stemplet som feilinformasjon.

Et eksempel på hvor effektiv undertrykkelsen av søk kan være, er Googles usynliggjøring av det høyreorienterte nettstedet Breitbart. Fra 2016 til 2020 var synligheten redusert med formidable 99,7 prosent. Søk på «Joe Biden» vil gi 0 – null – treff fra Breitbart.

Nu planlegger Twitter en lignende politikk foran midtveisvalget i USA. Det er nærliggende å forestille seg at Twitter får følge av de andre teknologigigantene og at det også denne gang er de republikanske stemmene som skal dempes.

Det mangler ingen ting på selvforståelsen:

– Twitter spiller en avgjørende rolle i å styrke demokratiske samtaler, legge til rette for meningsfull politisk debatt og gi informasjon om samfunnsdeltagelse – ikke bare i USA, men rundt om i verden. Folk fortjener å kunne stole på valgsamtalene og innholdet de møter på Twitter. 

egne hjemmesider skriver Twitter at de tar sikte på å muliggjøre sunn samfunnssamtale samtidig som de sikrer at folk har konteksten de trenger for å ta informerte valg. 

Vi merker oss at Twitter allerede har vært på banen i land med en lei tendens til å stemme frem ledere som setter sitt land foran den globale agenda; Filippinene, Brasil, India…:

– Som en sentral del av Twitter-reglene har vår Civic Integrity Policy hjulpet folk siden 2018 med å finne troverdig informasjon under valg og andre samfunnsprosesser – inkludert er Filippinene, Kenya, Australia, Brasil og India – bare iår.

Civic Integrity Policy dekker de vanligste typene skadelig og villedende informasjon om valg og samfunnshendelser, for eksempel påstander om hvordan man deltar i en borgerlig prosess, for eksempel hvordan man stemmer, villedende innhold som har til hensikt å skremme eller avskrekke folk fra å delta i valget, villedende påstander som undergraver offentlighetens tillit til et valg – inkludert falsk informasjon om utfallet av valget. 

Tweets med slikt innhold kan merkes med lenker til troverdig informasjon. Twitter vil ikke anbefale eller fremme slikt innhold. Folk vil få en melding før de liker eller deler merkede tweets. Tweeten vil ikke kunne likes eller deles i tilfeller der det er potensiell skade forbundet med den falske eller villedende påstanden, for å forhindre spredning av falsk informasjon.

Twitter sier også at de vil lansere «statsspesifikke begivenhets-huber» hvor plattformen kan mate håndplukket informasjon til brukere basert på hvor de bor og lokal valgkamp. De vil også lansere en «dedikert utforskerfane» som inneholder valgnyheter filtrert av Twitter.

I Twitters kunngjøring legges det vekt på kuratering og filtrering av informasjon ned til brukerne i motsetning til den gamle normen, som var at brukere oppdaget populær informasjon gjennom trending-hashtags. 

Den nye normen er altså at brukerne skal motta informasjon ovenfra og ned, ikke nedenfra og opp.

Twitter ser ut til å lykkes i å strømlinjeforme brukerne:

– Ifjor testet vi nye etiketter på misvisende informasjon med lovende resultater. De nye etikettene økte klikkfrekvensen med 17 prosent, noe som betyr at flere mennesker leste avkreftende innhold. Vi så også en bemerkelsesverdig nedgang i engasjement i tweets merket med det nye designet: Minus 13 prosent i svar, minus ti prosent i retweets og minus 15 prosent i likes. 

Vi har også gjort oppdateringer av hva vi anbefaler på Twitter. Tidligere iår testet vi i USA og Brasil måter å forhindre at villedende tweets ble anbefalt. Som et direkte resultat av eksperimentet falt antall visninger med 1,6 millioner pr. måned.  

Les også:

Vår tids bokbål: Faktasjekkerne omdefinerer hva demokrati innebærer

 

 


Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.