Norske medier gearer opp for 2024 som de vet blir et avgjørende år. De oppfører seg litt som araberstatene i Khartoum overfor Israel: Ingen innrømmelser, ingen forhandlinger. De krever full kapitulasjon.

Der amerikanske liberale er bekymret for rettsstaten med dommere som nå griper direkte inn i valget, heier norske medier på dommerne. Alt negativt om Trump blir formidlet, positive nyheter blir fortiet. Og det er systematisk. Norske brukere blir forledet til å tro at Trump er korrupt i forretninger, en seksuell overgriper, at han tok med seg dokumenter han ikke hadde rett til, at han instigerte opprøret 6. januar og sprer oppfatningen om at valget i 2020 var rigget.

Denne hatkampanjen har hatt sin virkning på deler av befolkningen. De tror at det er Trump som truer demokratiet i USA, slik Biden sier. At Biden er den mest korrupte president i amerikansk historie, får de ikke vite. Eller som NTB skrev da Representantenes hus skulle stemme over riksrettsgranskning mot Biden: Republikanerne har ingen bevis mot ham.

Norske borgere får aldri klarhet om sammenhengen mellom fenomener.

Det får amerikanerne, på tross av mediene. Det er egentlig en bedrift og et bevis på amerikansk sunn patriotisme at de har gjennomskuet kampanjen mot Trump. De har skjønt at det ikke handler om ham personlig, men om det Amerika de elsker. De ser det av alle 6. januar-rettssakene som har strafferammer som minner om Russlands.

Den sammenligningen gikk det ikke an å trekke for noen år siden, men idag er det mulig, og likheten blir større og større.

De som underslår denne forvandlingen av USA til noe vi ikke vil leve under, er demokratiets undergravere.

Tålmodighet

Document har hatt tålmodighet som en dyd i vår dekning av USA. Men trendene er blitt overtydelige: Det er ikke bare USA, det er myndighetene i de vesteuropeiske landene som stiller seg bak kampanjen mot det patriotiske USA. De som anklager Trump for konspirasjonsteorier, er de som virkelig konstruerer dem og har makt til å spre dem.

Dette kan du bli forvirret av, men ikke hvis du distanserer deg og stiller kritiske spørsmål.

Faktisk.no

Man kan betrakte ett fenomen og dra slutninger eller stille hypoteser: Flere land har fått faktasjekkere som hevder å være objektive. I virkeligheten har de politiske agendaer og er tungt lastet. I Norge heter det faktisk.no, i Danmark tjekdet.dk. De eies av de store mediene. Det nye er at de integreres med sikkerhetstjenestene. Det fikk vi et bevis på da redaktøren for faktisk.no Kristoffer Egeberg gikk til PST.

Redaktør for faktisk.no, Kristoffer Egeberg, går til PST

Men han er ikke den eneste: Eirik Veum gikk fra lang fartstid i NRK til PST og uttaler seg nå om trusselsituasjonen.

Vi må utvide begrepet habilitet og se på mer enn økonomiske forbindelser. (Stortinget sa nylig nok en gang nei til opprettelsen av et lobbyregister.) Men integreringen av medier og sikkerhetstjenester skjer rett for øynene på oss, og ingen kommenterer det.

Stian Eisenträger

Men utnevnelser må nødvendigvis være offentlige. Nylig ble det kjent at Stian Eisenträger gikk fra Forsvarets Forum til å bli redaktør for faktisk.no. Eisenträger kom fra jobben som utenriksreporter i VG.

Fra januar 2024 er han ny redaktør for faktisk.no. Når man ser på tendensen i faktisk.no og koblingene til forsvar og rollen som innholdsleverandør for f.eks. NRKs sendinger, ser man konturene av noe nytt: En premissleverandør det ikke stilles spørsmål ved.

NTB

NTB blir eid av de store mediehusene på samme måte som faktisk.no og «gjør jobben» som møkkagraver. Ordet har nå fått en ny betydning: Man graver ikke i møkka, slik de gamle muckraker-journalistene gjorde. Nå begraver man publikum i møkk, som er falske nyheter.

Ta nattens NTB-prepper foran valget i 2024. Den er et sammenhengende stykke løgn. Men som alle løgner har den en forhistorie og struktur. En av dem er at offentligheten ser fremveksten av en rekke nye organisasjoner som har navn som tyder på ønske om offentlig innsats og gjerne har demokrati i tittelen, men som i virkeligheten er finansiert av Soros og staten for å si det spissformulert. Vi trenger ikke gå til USA. Erna Solberg gav 50 millioner til opprettelsen av C-Rex-senteret på Blindern med venstreorienterte Tore Bjørgo som leder.

Livet på planet C-REX

Har C-Rex bidratt noe til forståelsen av fenomenet radikalisering på høyresiden? Men belysning for forståelse var ikke deres formål. Det var som Bjørgo sa i et intervju å sende politiet på døren til mennesker som skrev noe politisk suspekt på sosiale medier eller i kommentarfelt.

Erna var tidlig ute. Nå kryr det av eksperter og nye organisasjoner med fancy navn.

Sosialdemokrater som føyelige lam

Innbyggerne i sosialdemokratiene har byttet frihet mot trygghet. Det er vanskelig å reversere.

I den nye sikkerhetsstaten betyr ord det omvendte av hva de utgir seg for: Sensur omtales som manglende moderering. Moderering er et plussord. De som vil ha ytringsfrihet er i virkeligheten ytringsfrihetens fiender, for nå må den utøves under ansvar.

Elon Musk ble en fiende da han fjernet sensuren.

Ifølge organisasjonen Free Press har flere sosiale medier rullet tilbake regler som skal moderere innhold. Deriblant X, tidligere Twitter, som ble kjøpt av Tesla-gründer Elon Musk for et drøyt år siden. I år har de sosiale mediegigantene Meta, Youtube og X til sammen fjernet 17 reguleringer som var ment å bekjempe feilinformasjon og hatprat, skriver organisasjonen.

I tillegg har de tre selskapene sparket flere tusen ansatte, deriblant folk som jobbet med å moderere innhold på plattformene. Alt dette peker mot at mengden falsk informasjon vil bli større ved valget i 2024 enn i 2020, ifølge professor Kate Starbird ved University of Washington. (NTB)

En redaksjon som vil gjøre seg fortjent til navnet, kan ikke skrive om falske nyheter og kunstig intelligens uten å nevne de amerikanske sikkerhetstjenestenes infiltrasjon og bruk av sosiale medier. Norske medier har ikke dekket fenomenet Twitter Files. Slik de heller ikke har dekket Russiagate og historien bak alle riksrettssakene og tiltalene mot Trump. En norsk gjennomsnittsborger må konkludere med at Trump fortjener all den straff han kan få.

At Demokratene demonterer demokratiet og rettsstaten for å få has på ham, forblir borgerne intetanende om.

Et større bedrag kan vi ikke huske å ha registrert i morderne tid. Det gjør journalister til medskyldige i forføring av borgerne. Det var slikt de holdt på med i Sovjetunionen og Det tredje Riket.

Faktisk kan man nå lese skjønnlitteratur og dokumentarer fra disse totalitære regimene og få aha-opplevelser.

Det er ikke til å tro. Men det er sant.

 

Les hele NTBs advarsel om faren for falske nyheter og deep fakes pga. kunstig intelligens. Underliggende er en konklusjon som ikke uttales: Makten må overdras til autoriteter som forstår å skille løgn fra fakta. Det er en overdragelse av demokratisk rett på opplysning til nye portvoktere, inkvisitorer og politimyndigheter som vil bestemme hvor mye borgerne tåler. Sannhet blir det ikke. De konstruerer en ny virkelighet for deg.

Eksperter bekymret for tsunami av falsk informasjon under valget i USA

KI og sosiale medier preger en stadig større del av samfunnet. Nå advarer eksperter mot en storm av falsk informasjon under valget i USA om et knapt år.

Konspirasjonsteorier om valget i USA i 2020 er fremdeles til stede i sosiale medier. Rykter om kofferter stappet med stemmesedler og stemmer avlagt av døde mennesker har fått stor oppslutning på ulike plattformer.

I 2024 skal amerikanerne igjen gå til urnene.

Samtidig som kunstig intelligens (KI) blir hyppig brukt og såkalte deepfakes blir vanligere og vanligere, blir bolverket mot slik teknologi stadig svekket. Nå advarer eksperter om at falsk informasjon vil bli et enda større problem under det amerikanske presidentvalget i november 2024.

– Jeg forventer en tsunami av feilinformasjon, sier professor emeritus Oren Etzioni ved University of Washington, som forsker på kunstig intelligens.

– Forhåpentligvis blir jeg motbevist, men ingrediensene er der og jeg er livredd, sier Etzioni.

Deepfakes kan lett spres

Han påpeker at valget i 2024 blir det første hvor KI-verktøy gjør det mulig å produsere falske bilder og videoer med kun noen få klikk. Manipulerte bilder og videoer, gjerne kjent som deepfakes, kan lett spres til potensielle velgere, påpeker Etzioni.

– Du kan for eksempel se en falsk video hvor president Biden må sendes til sykehus, eller en presidentkandidat som sier noe personen aldri har sagt i virkeligheten, sier han.

Når vi blir bombardert med falskt innhold som er ment å se ekte ut, vil den menneskelige intuisjonen være å tro på dette innholdet, mener en annen ekspert.

– Alt vi har blitt trent til å tenke gjennom evolusjon, kan føre til at vi tror på falskt innhold fremfor virkeligheten, sier direktør Kathleen Hall Jamieson ved University of Pennsylvania.

Den føderale valgkommisjonen, samt republikanske og demokratiske politikere i den amerikanske kongressen, jobber med å innføre lover som skal regulere denne teknologien, men så langt har ingenting blitt vedtatt.

Fjerner reguleringer

Ifølge organisasjonen Free Press har flere sosiale medier rullet tilbake regler som skal moderere innhold. Deriblant X, tidligere Twitter, som ble kjøpt av Tesla-gründer Elon Musk for et drøyt år siden. I år har de sosiale mediegigantene Meta, Youtube og X til sammen fjernet 17 reguleringer som var ment å bekjempe feilinformasjon og hatprat, skriver organisasjonen.

I tillegg har de tre selskapene sparket flere tusen ansatte, deriblant folk som jobbet med å moderere innhold på plattformene. Alt dette peker mot at mengden falsk informasjon vil bli større ved valget i 2024 enn i 2020, ifølge professor Kate Starbird ved University of Washington.

På toppen av de etablerte vokser stadig nye plattformer fram. Tiktok, Telegram, Truth Social og Gab er alle nye sosiale medier med mindre moderering av innhold. I tillegg kommer apper som WhatsApp og WeChat, som baserer seg på private samtaler, hvor falsk informasjon lett kan spres.

– Jeg er redd for at vi i 2024 kommer til å se de samme falske narrativene som i 2020, men med mer sofistikerte taktikker, sier direktør Robert Braga i organisasjonen Digital Democracy Institute of the Americas.

– Men på den positive siden tror jeg det er mer sosial motstand mot slike ting nå, sier han.

Trump i ledelsen

At tidligere president Donald Trump leder stort i republikanernes nominasjonsvalg, og dermed trolig er en av to kandidater i 2024, bekymrer ekspertene ytterligere. Blant annet hevder Trump hardnakket at han vant presidentvalget i 2020.

Samtidig har Trump allerede bedt sine støttespillere være forberedt på valgjuks i 2024 og han har sagt at det amerikanske systemet har blitt «lovløst». Samtidig tror 57 prosent av republikanske velgere at president Joe Biden ble valgt på ulovlig vis,

Slike påstander kan bidra til å ødelegge demokratiet, og kan i ytterste konsekvens føre til vold, mener Bret Schafer. Han er forsker i organisasjonen Alliance for Securing Democracy.

– Hvis folk ikke tror på informasjonen knyttet til et valg, så slutter demokratiet å fungere, sier Schafer.

Valgmyndigheter slår tilbake

Midt i havet av sosiale medieplattformer og KI-tjenester jobbes det i flere amerikanske delstater med å formidle trygg informasjon om valget. I Colorado har administrasjonsminister Jena Griswold lagt vekt på en kampanje som skal menneskeliggjøre valgmedarbeidere.

#TrustedInfo2024 er en annen kampanje, som ledes av administrasjonsminister Steve Simon i Minnesota. Den tar sikte på å vise vanlige amerikanere at valgmyndighetene er en god og sikker kilde til informasjon.

I tillegg er det innført en ny lov i delstaten som skal gi valgmedarbeidere bedre vern mot trusler og trakassering.

I nabostaten Wisconsin jobber man også med å spre trygg informasjon om valget. Valgansvarlig i Oconto fylke Kim Pytleski har reist rundt i regionen for å snakke med mindre grupper og informere om stemmegivning og avvikling av valget.

– Det å kunne snakke direkte med valgmyndighetene utgjør en stor forskjell, sier Pytleski. (NTB-AP)

Document tror på dokumentasjon, på «hele bevis», vi stoler på lesernes intelligens og ønske om å vite og kunne gjøre seg opp en mening selv. Det motsatte av dagens medier.

Vi kunne nevnt at Fritt Ord i dag samarbeider med Soros. Nok et bevis på hvordan ting snus på hodet.

Fritt Ord har sine milliarder i skatteparadis.

En lov for deg, en annen for meg.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.