Falsk informasjon om klimaendringer har blomstret på nettet det siste året, med fornektende innlegg på sosiale medier og konspirasjonsteorier etter USAs miljøreformer og Elon Musks Twitter-overtakelse, hevder forskere.

– Det som virkelig har overrasket oss i år, var å se en gjenoppblomstring av et språk som minner om 1980-tallet. Ord som «klimasvindel», som benekter fenomenet klimaendringer, var også vanlig den gangen, sier Jennie King, leder av samfunnsaksjonen ved Institutt for strategisk dialog (ISD), en London-basert digital forskningsgruppe.

«En av de mest populære emnene er de falske påstandene om at karbondioksid ikke forårsaker klimaendringer eller at global oppvarming ikke er forårsaket av menneskelig aktivitet», sier klimaaksjonen mot feilinformasjon (CAAD), som er en koalisjon av forskjellige kampanjegrupper, i en rapport.

Nå får også Elon Musk skylden for det som kalles «feilinformasjon».

En analyse av Twitter-meldinger – utført for AFP av to samfunnsvitere ved City, University of London – fant hele 1,1 millioner tweets eller retweets med sterkt klimaskeptisk innhold i 2022.

– Det var nesten dobbelt så mange som i 2021, sier forskerne Max Falkenberg og Andrea Baronchelli.

De fant at klimafornektelses-tweeter toppet seg i desember, måneden etter at Tesla-milliardæren Musk overtok plattformen.

Bruken av den klima-fornektende hashtaggen #ClimateScam strømmet på Twitter fra juli, ifølge analyser fra CAAD og den USA-baserte kampanjegruppen Centre For Countering Digital Hate (CCDH).

Juli var også måneden da USAs president Joe Biden sikret støtte til en stor klima-lov som raskt ble gjenstand for mange «klimasvindel»-tweeter, samt falsk informasjon om hetebølgen i USA og Europa, hevder ADI.

Klimaforskere antar global oppvarming kan spille en rolle i kulde­bølgen som herjer i Asia

En fjerdedel av alle de sterkt klimaskeptiske tweetene kom fra kun 10 kontoer, inkludert den kanadiske høyrepopulistiske partilederen Maxime Bernier og Paul Joseph Watson, redaktør for konspirasjonsteorinettstedet InfoWars, hevder City-forskningen.

– Elon Musks beslutning om å åpne plattformen sin for hat og desinformasjon har ført til en eksplosjon i klimadesinformasjon på Twitter, sier Callum Hood, CCDHs forskningssjef.

YouTubes talskvinne Elena Hernandez sier at de kontinuerlig jobber med å fjerne det hun kaller «feilinformasjon om klima» fra plattformen.

Det samme gjør Facebook.

Forskerne mener imidlertid at TikTok og Twitter lar «slikt» stå på sine sosiale medieplattformer.

Gitt rapportene fra FNs mellomstatlige panel for klimaendringer, som viser at menneskelige karbonutslipp varmer planeten, øker risikoen for flom, tørke og varmebølger, understreket CCDHs Mr Hood at det haster med å begrense rekkevidden av feilinformasjon.

– Vi vil oppfordre Twitter til å tenke på den virkelige skaden som er forårsaket av klimaendringer, sier han, og legger til:

– Folk som gjentatte ganger sprer beviselig falsk informasjon om klima, må sensureres bort fra det offentlige rom i form av sosiale medier eller andre offentlige fora, slik at de ikke når ut til så mange som de gjør nå.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.