Milliardæren Elon Musk kjøpte i 2022 opp det sosiale nettverket Twitter, seinere omdøpt til X. EU er derimot misfornøyde med hvordan X/Twitter forholder seg til deres krav om sensur.

EU har i år tatt store skritt i retning av økt sentralisert sensur av internett. Det nye lovverket Digital Services Act (DSA) er blitt innført i Europa.

Sosiale plattformer, deriblant X/Twitter, Facebook, TikTok, YouTube, Instagram, Snapchat og Google, må nå bevise at deres tjenester ikke sprer ulovlig, skadelig eller hatefullt innhold, og heller ikke det EU definerer som feilinformasjon eller falske nyheter. Hvis ikke selskapene følger påleggene om sensur fra Brussel kan de få veldig store bøter, eller i verste fall bli utestengt fra EU.

Slik politikk bidrar til at Ungarns statsminister Viktor Orbán omtaler EU som en «dårlig parodi» på det tidligere Sovjetunionen.

EU har i oktober formelt innledet en etterforskning av X/Twitter for spredning av desinformasjon. EU-kommissær Thierry Breton har tidligere advart selskapet.

Věra Jourová er visepresident for EU-kommisjonen med ansvar for verdier og åpenhet. Hun anklager Twitter for å spre hat og desinformasjon. Dette melder POLITICO.

Elon Musk vil måtte overholde EU-lovgivningen og fjerne ulovlig innhold på det sosiale nettverket hvis han vil fortsette å gjøre «gode forretninger» i regionen, sier EUs digitale sjef Věra Jourová.

«Med herr Musk går ikke dialogen bra», uttalte Jourová til journalister.

Teknologimogulen benektet en rapport om at han vurderte å trekke X ut av Europa for å unngå nye krav til digitale plattformer. X/Twitter brukes av over 101 millioner europeere i blokken.

Musk gjør «gode forretninger i EU, men det vil være hans avgjørelse, og hvis han bestemmer seg for å bli værende, vil han måtte overholde EU-loven», kommenterer Jourová.

Siden Hamas sitt angrep på Israel har tjenestemenn i EU undersøkt hvor godt X overholder DSA-kravene for å fjerne ulovlig innhold. X hadde inntil forrige uke på seg til å forklare institusjonens håndhevingsteam hvordan den har taklet terrorpropaganda og desinformasjon knyttet til krisen.

«Vi er i kontakt med X, men på grunn av sakens sensitive natur kan vi ikke gi ytterligere informasjon på dette stadiet». Dette uttaler Johannes Bahrke, talsperson for kommisjonen, på spørsmål om X hadde svart.

I en kommentar, som hun ironisk nok skriver på X/Twitter, sier Jourová at «Ulovlig innhold og terrorpropaganda har ingen plass i EU, verken offline eller online. Kommisjonen har en plikt til å kraftfullt håndheve #DSA, og denne formelle forespørselen om informasjon er et skritt for å forstå hvilke tiltak @X tar for å sikre nettsikkerhet».

Jourová hevder at hun ville beholde X-kontoen sin selv om hun føler seg «ganske dårlig» på grunn av økende spredning av «hat, vold og kriminalitet». Hun la til at EU-kommisjonen ikke hadde endret sin politikk for bruk av sosiale medier.

«Det er ingen offisiell diskusjon om vi vil endre kommunikasjonsverktøyet for øyeblikket», sier hun. «Twitter eller X er fortsatt plattformen vi bruker».

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.