Det pågår en drakamp mellom EU og Twitter. EU vil at Twitter skal få bukt med «feilinformasjon» og veien å gå er å stramme inn sensuren. Men Elon Musk vil ikke det. Han sier at Twitter vil offentliggjøre alle anmodninger om sensur fra myndigheter.

Twitter svarte med humoristisk emoji

Forrige uke kom Vera Bergkamp, president for det nederlandske Representantenes hus, med forslag om at Twitter skal stramme inn sine regler for å hindre trusler mot politikere. Men heller ikke her viste Musk godvilje. 

Som svar på nederlandske pressehenvendelser om saken sendte Twitter en humoristisk bæsj-emoji tilbake – uten at det sier all verden.

EU vil stoppe «uønsket» informasjon

Ikke bare Bergkamp, ​​men stort sett hele EU ønsker at Twitter mere effektivt skal sile ut uønskede meldinger og spesielt «uønsket» informasjon som kan påvirke folk til å tenke feil.

Men Twitter ønsker ikke uten videre å samarbeide med EU. I slutten av forrige måned trakk de seg fra en frivillig EU-protokoll som skulle bekjempe «desinformasjon» på sosiale medieplattformer. 

– Jeg er folkets vilje

EU-kommissær Thierry Breton mener at Twitter uansett fra slutten av august må forholde seg til EUs Digital Servies Act om bekjempelse av desinformasjon:

– Jeg håndhever og representerer loven som er statens og folkets vilje, sier han. 

Men i virkeligheten er han en ikke-valgt byråkrat som er fast besluttet på å lukke munnen på avvikende stemmer – om vi skal tro franske Business Bourse.

Vil blottstille sensur-myndighetene

Twitters svar på dette er blottstilling av den eventuelle sensur Twitter måtte pålegges:

– Vi kommer til å offentliggjøre alle forespørsler om statlig sensur – og om vi vil efterkomme dem eller ikke. Det er viktig å merke seg at Google, YouTube, Facebook, Instagram osv. hele tiden sensurerer. Så vidt jeg vet er det Twitter som gjør det minst, sier Musk.

– Vi er ytringsfrihetens beskyttere

EU-kommissær Věra Jourová er ikke særlig begeistret for Musks tilnærming. Hun mener Twitter «tiltrakk seg mye oppmerksomhet» da de forlot EU-protokollen mot desinformasjon. Hun er forbeholden til fremtidig samarbeid med Musk: 

– Vi er ytringsfrihetens beskyttere … Vi har regler som skal overholdes, ellers kommer det sanksjoner. Elon Musks handlinger og overholdelse av EU-lovgivningen vil bli nøye overvåket, sier hun med et smil om munnen.

Transparens, må vite

Også Elon Musk vet å benytte seg av de krefter som kan frembringe smilet. Og ofte er det slik at makt og myndighetspersoner misliker å bli ledd av: 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.