Hurra for ytringsfriheten og alt det derre der! Ikke før har Twitters aksjonærer godtatt Elon Musks bud på 44 milliarder dollar, før EU kommer springende med varsler om bøter og mulig forbud, dersom ikke Musk følger EUs regelverk for ytringsfrihet!

EU har fire friheter, fri bevegelighet av varer, tjenester, personer og kapital. Hvordan de definerer ytringsfriheten er imidlertid mer usikkert. Verdens kanskje rikeste mann, Elon Musk, så seg lei på at en av verdens største sosiale plattformer, altså Twitter, helt har forlatt prinsippene om ytringsfrihet. Blant annet ved at de forbød USAs 45. president, Donald J. Trump å publisere på deres plattform.

Ikke før ble salget gjennomført, så kom EUs kommisær for det indre marked, Thierry Breton, løpende til Financial Times med pekefingeren langt oppi halsen til alle som håper at Twitter igjen vil bli et forum der alle som ikke oppfordrer til vold kan få ytre seg fritt.

https://www.ft.com/content/22f66209-f5b2-4476-8cdb-de4befffebe5

Thierry Breton, EUs kommisjonær for det indre marked, sier til Financial Times at Musk må følge regler for å moderere ulovlig og skadelig innhold på nettet, etter at Twitter godtok milliardærens overtakelsestilbud på 44 milliarder dollar. Breton sa:

– Vi ønsker alle velkommen. Vi er åpne, men på våre betingelser. I det minste vet vi hva vi skal fortelle ham: ‘Elon, det er regler. Du er velkommen, men dette er våre regler. Det er ikke dine regler som vil gjelde her. (Financial Times)

Fria Tider omtalte også dette intervjuet, og de ser bokstavelig talt skriften på veggen:

– Han är bekant med EU-lagstiftning inom fordonsområdet, så han kommer snabbt att lära sig lagen om digitala tjänster, säger Breton.

Breton syftar på den kommande EU-lagen DCA som ska tvinga Twitter och andra IT-jättar att ta bort kritik mot makthavare, kritik mot invandrings­politiken och kritik mot EU-ländernas corona­­restriktioner från internet, som Fria Tider rapporterat om i förra veckan.

#TwitterDarkDays

Twitter har eksplodert etter at Musks tilbud ble godkjent. Under hashtagen #TwitterDarkDays finnes det en rekke jublende tweets. Skuespilleren James Woods skriver på sin profil at han aldri har vært tilhenger av elektriske biler, og at han heller ikke har noe ønske om å fly ut i verdensrommet. Men, skriver han:

– Det sagt, så er @elonmusk en helt. Han har bevist at kapitalismen vil knuse sosialismen. #BravoElonMusk

Woods som har 4,2 millioner følgere på Twitter fikk 50 000 nye følgere på en dag, og mener Twitters sensur helt klart hadde en effekt på presidentvalget i USA i 2020:

Ønskereprise

Spørsmålet er nå om EU kan enes om å sette sin egen kommisær på plass, på samme måte som de utad kritiserte Facebook og Twitter for å ha utestengt Donald Trump, i januar 2021:

Mens de resolutt fordømmer forrige ukes vold i Washington, D.C., har flere høyprofilerte europeiske ledere, inkludert den tyske kansleren Angela Merkel, innvendinger mot sosiale medieselskaper som Facebook og Twitter som forbyr presidenten, og antydet at det bryter hans rett til ytringsfrihet og de argumenterer for at det er regjeringer, ikke private selskaper, som bør ha ansvaret for å regulere Big Tech. (Forbes)

Vi er redde for at EU vil fortsette å gjøre sitt beste i å hindre Twitter, Elon Musk og andre i å ytre seg uten å skjele til woke og andre agendaer.

EUs varsler fikk meg til å tenke på på Prima Veras slager fra en svunnen tid (originalen kan sees og høres her), så jeg tillot meg å endre litt på deres opprinnelige tekst. Ordene jeg skiftet ut er i uthevet skrift:

For det er EU som er bra, det er EU som er best.
Alltid europeere som kan forby mest og ødelegge villt i hvert eneste land.
Og den kjekke EU-byråkrat, han vil vise hva han kan
Han drar ut til alle frie land for å vise at han er mann.
Hurra for EU, ytringsfrihet og demokrati og alt det derre der. (Hei)
Hurra for EU som tar fra verden alt det de har fra før (Hei)
Duttedatten, duttendatten…
Hurra for EU som kjøper alt skrotet WEF vil bli kvitt. (Hei)
Tra-la-la-la-la… (Hei)
Det er EU som er bra, det er vårt klima som er best.
En vindturbin det er det vi lengter til når sommeren er som best.
Vi får bare selge vannkraft her i dette frie land
Og jeg synes synd på han som prøver å fyre med litt ved.
Hurra for sludd og regn og snø, vi fryser jo spent i hjel. (Hei)
Duttendatten, duttendatten…
Hurra for melodi Grand Prix som stadig går like bra. (Hei)
Duttendatten, duttendatten…
Hurra for EU, ytringsfrihet og demokrati og alt det derre der. (Hei)
Bruttendatten, duttendatten… tjo hei – ja

Twitter kan förbjudas i hela EU (Fria Tider)

EU warns Elon Musk over Twitter moderation plans (Financial Times)

‘Problematic’ And ‘Perplexing’: European Leaders Side With Trump Over Twitter Ban (Forbes)

Les, se eller hør:

Skogpod 27. april: Ytringsfriheten er blitt en dødelig trussel

Hvorfor frykter de Elon Musk?

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.