Kan bli sittende med skjegget i postkassen etter økende økonomiske tap: Twitter-sjef Jack Dorsey. Foto: Reuters/Charles Platiau/File Photo.

For både Twitter og Facebook har det kostet dyrt å utestenge president Donald Trump. Allerede er det snakk om milliardtap, og det kan være starten på en økonomisk nedtur de neppe hadde regnet med.

De sosiale medie-gigantene Twitter og Facebook valgte å utestenge en rekke brukere i forbindelse med USA-valget.

Felles for de utestengte er at de representerer andre politiske meninger enn den liberale ledelsen i de nevnte selskaper. President Donald Trump er blant dem som fikk sine brukerkontoer avstengt, i stor grad med syltynne begrunnelser.

Men denne typen sensurvirksomheten har en pris. For når man fjerner en rekke profilerte brukere, forsvinner også millioner av mennesker som følger nettopp disse personene. Det som er publikums grunn til å besøke disse plattformene, forsvinner.

Det er nettopp et høyest mulig antall brukere og følgere som er selve livsnerven for denne typen selskaper. Jo flere mennesker som er aktive på nettstedet, jo mer penger i kassen.

Dette er en realitet lederne i Twitter og Facebook muligens glemte i sin iver etter å gjøre seg populære på venstresiden. Nå må de uansett blø økonomisk for sitt angrep på andre menneskers ytringsfrihet. Vel fortjent, vil trolig mange mene.

Fria Tider beretter om saken:

Facebook och Twitter har drabbats hårt av sina beslut att porta USA:s president Donald Trump. De har redan förlorat många miljarder, uppger Fox.

Paradoksalt nok var nettopp medie-oligarkenes hatobjektet nr. 1, Donald Trump, også en nøkkel for inntjeningen i selskapene.

Donald Trumps miljontals följare stod för hela 40 procent av de användare som dagligen använde Twitter, enligt Fox.

Fria Tider ser på hva dette kan bety i rene penger for selskapene og deres styrtrike eiere.

– Hur mycket var Trump värd för de sociala mediejättarna? undrar Fox-journalisten Susan Li.

– Tittar man på Facebook har företaget förlorat över 45 miljarder dollar i marknadsvärde hittills denna vecka. Samtidigt har Twitter förlorat 3,5 miljarder dollar under veckans två första dagar, fortsätter hon.

Denne nye sensurpoltikken fra medieselskapenes side har skapt bekymring i markedet. Ikke bare fører det til færre brukere. Det gir også en negativ image-effekt som kan bidra til å svekke selskapenes anseelse og popularitet på sikt.

Bolagen backar för att marknaden är osäker på hur plattformarna kommer klara sig efter Trump-blockeringen. Hur många användare försvinner och hur kommer tillväxten av nya användare att påverkas? spør Fria Tider.

Ikke minst kan sensurkampanjen også legge veien åpen for etablering av nye konkurrenter med et mer demokratisk syn på verden. Det har allerede vært spekulert i om Donald Trump går svanger med planer om å tre inn i dette markedet. Hans nye satsning vil i så fall være en markant aktør allerede fra dag 1.

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

Støtt oss i det nye året: 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.