Mindre grunn til å flire i skjegget nå: Twitter-sjef Jack Dorsey. Foto: Greg Nash/Pool via AP.

Twitters tidligere sterke vekst har avtatt, ikke minst i antall brukere. Nå faller aksjen markant på børsen i New York, etter ferske kvartalstall som skuffer markedet.

Den sosiale medieplattformen Twitter har de senere år vært en av de store vekst- og børsvinnerne. Kanalen har brukere verden over, i alle lag av befolkningen. I forbindelse med presidentvalget i USA tok imidlertid Twitter et sterkt standpunkt til fordel for Demokratene, og bedrev til dels ren aktivisme mot Republikanerne.

Twitter ble ved en rekke anledninger anklaget for å utøve totalitært preget sensur av meninger som var i strid med selskapets venstreorienterte ståsted.

Twitters leder Jack Dorsey måtte faktisk (sammen med Facebook-sjef Mark Zuckerberg) stå skolerett under en høring i Senatet. Der fikk de begge huden full for å ha opptrådt som politiske agitatorer med basis i sine medieplattformer. Det var ikke noe ærefullt øyeblikk for noen av dem. Document omtalte saken her .

Twitter presterte til og med å utestenge USAs president Donald Trump. Document skrev også om dette.

Til nå har det vært uklart hvordan en så skarp politisk profilering ville påvirke utviklingen for Twitter. Nå foreligger tallene for selskapets første kvartal i 2021, og børsen reagerer med å sende aksjen rett ned. Svaret fra markedet var kontant.

E24 skriver om saken, og forteller at Twitter har en annen utvikling enn for eksempel Amazon og andre store nettbaserte selskaper:

Twitter-aksjen raser derimot ned 13,43 prosent, forteller avisen.

Selskapets tall er i og for seg ikke så svake. Det vises både vekst og overskudd. Men resultatene er åpenbart ikke i tråd med forventningene fra markedet, og følger ikke opp den sterke veksten Twitter har hatt de seneste årene.

Særlig påpekes det at veksten i antallet brukere ser ut til å ha avtatt.

Daglige aktive brukere var imidlertid litt lavere enn ventet, og kom inn på 199 millioner, skriver E24.

Dette er et nettotall, og det uttrykker både vekst og frafall. Mange vil naturlig trekke den konklusjon at Twitter har mistet et ikke ubetydelig antall brukere som følge av en venstrevridd aktivisme store deler av befolkningen i USA og andre land ikke kan identifisere seg med.

Når veksten i nye brukere viser tegn til å flate ut, kan aksjemarkedet oppfatte dette som et viktig signal om fremtiden. Dermed oppstår den type markante tosifrede fall som Twitter nå opplever. Et slikt fall er oppsiktsvekkende for denne typen selskap.

Twitter er fremdeles en stor og lønnsom aktør, men markedet har gitt et varsel om at den videre veksten kan være i fare. Millioner og atter millioner av aktive brukere utgjør hele livsgrunnlaget for en slik plattform. Driften er basert på konstant vekst. Hvis dette snur, så dør Twitter.

Denne bør leses: 

Kjøp Asle Tojes bok her!

 

Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.