Frykt for at den kinesiske eiendomsgiganten Evergrande skal kollapse har mandag ført til kraftig børsnedgang over hele verden. Også usikkerhet rundt situasjonen i USA preger investorer og børsene.

Aksjene i Evergrande har falt rundt 83 prosent hittil i år, og er ned nye 16 prosent i dag.

– Det er det største boligselskapet i Kina, som står for enormt mange arbeidsplasser og råvarekonsum, og således økonomisk verdiskapning, sier investeringsøkonom i Nordnet, Mads Johannesen, til E24.

– Det er en frykt for at veksten i Kina stopper opp og at vi skal stå overfor en gjeldskrise og likvidetskvis i den kinesiske økonomien, og mindre etterspørsel etter råvarer. (E24)

Johannessen er en av mange som viser til at dette kan få alvorlige ringvirkninger, også for norske selskaper.

– I første rekke blir det selskaper som lever av Kina som påvirkes, deriblant tørrbulk som frakter jernmalm til Kina. Også oljetank, der markedet er dårlig fra før, vil merke det. Oljeselskaper vil også falle hvis dette materialiserer seg, sier han. (E24)

Det er også uro for situasjonen i USA, med frykt for inflasjon, stadig verre koronasmitte og muligheter for at sentralbanken begynner å trappe ned på krisetiltakene. (NTB)

Oslo Børs følger verdens børser nedover (E24)

Les også:

Midlertidig lettelse mens Kina fortsetter å falle

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂