Kredittratingsbyrået Fitch har konstatert at det store kinesiske eiendomsselskapet Evergrande har misligholdt låneforpliktelser for første gang. Det er snakk om en innbetaling på 1,2 milliarder dollar som uteble. Eiendomsmarkedet har vært et spekulasjonsobjekt i Kina i lang tid. Det er bygd hele byer som står tomme. Det store spørsmål er om Beijing tør la Evergrande gå over ende. Hva betyr det i så fall hvis selskapet ikke reddes?

President Xi Jinping har styrt med hard hånd og tillater ikke opposisjon eller kritikk. Det fikk leder av Kinas svar på Amazon, Ali Baba, merke da han kritiserte finansmarkedet. Jack Ma forsvant i flere måneder.

AFP kaller Evergrande for privateid. Det er ikke noe som er helt privateid i Kina, selv ikke utenlandske selskaper gjør som de vil. Så hva ligger i at Evergrande beveger seg mot konkurs? Koblet opp mot en svak dollar og inflasjonen i USA kan det utløse et globalt krakk.

Selskapet ble gitt en RD-vurdering (restricted default-rating) av kredittvurderingsselskapet Fitch torsdag, med henvisning til at det gjeldsplagede selskapet ikke har betalt mer enn 1,2 milliarder dollar i gjeldsobligasjoner.

RD-ratingen er den nest nederste, foran D-rating som innebærer at Fitch mener selskapet er konkurs.

Også det kinesiske eiendomsselskapet Kaisa har misligholdt et lån på 400 millioner dollar, melder Fitch. Aksjehandelen i selskapet ble suspendert på Hongkong-børsen onsdag som følge av gjeldskrisen i selskapet.

Det privateide kinesiske selskapet Evergrande har de siste månedene vært på randen av konkurs, med en gjeld på formidable 300 milliarder dollar. Den siste tiden har Evergrande måttet utsette flere gjeldsinnbetalinger.

Gjeldskrisen i Evergrande, en av Kinas største eiendomsutviklere, har rystet markedet gjennom høsten og skapt frykt for at hele den kinesiske økonomien kunne destabiliseres. (NTB-AFP)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.