Hvis noen lurer på hvorfor børsene stuper kan man bare ta en titt på situasjonen til Volvo personbiler. De tapte 3,7 milliarder kroner på ett kvartal, dvs. 50.000 per solgte bil. Da sier det seg selv at man ikke kan holde på så veldig lenge. I tapstallene inngår ikke oktober som er langt den verste måneden.

Hvis Volvo går over enda er det virkelig alvor for Sverige. Volvo har 25.000 ansatte, i tillegg kommer mange tusen ansatte hos underleverandørene.

Ford har pantsatt sine aksjer i Volvo. Det er således anonyme banker som avgjør om arbeidsplassene skal bestå. Ikke en spesielt lystelig utsikt.

På bara tre månader förlorade Volvo Personvagnar 3,6 miljarder kronor. En ofattbart stor summa pengar som innebär att Volvo gick back med nästan 50.000 kronor på varje såld bil under juli, augusti och september.
Kommentar: Jan Nylander

När det går dåligt för bilindustrin kommer förlusterna snabbt. Så är fallet med Volvo Personvagnar som nu blöder kraftigt. Och frågan är hur länge Volvos ägare Ford kan klara förlusterna.

Ledningarna för de amerikanska biljättarna Ford, GM och Chrysler besökte i går den amerikanska kongressen och dess talman Nancy Pelosi. Och deras budskap var enkelt: Hjälp, vi klarar oss inte.

Den amerikanska kongressen har redan röstat igenom ett hjälppaket på 25 miljarder dollar. Men det är alltså inte tillräckligt för att hjälpa den amerikanska bilindustrin över sin värsta kris på många årtionden.

Ford eier Volvo personbiler. Ford la idag frem et resultat som var på 21 milliarder svenske kroner minus, hvorav Volvo utgjorde en femdel. Slik kan det heller ikke fortsette for Ford.

Ford redovisade i dag en förlust på drygt 21 miljarder kronor för det senaste kvartalet. Volvo står för en femtedel. Och problemet för både Volvo och dess ägare Ford är att förlusterna fortsätter att öka. För i takt med att finanskrisen breder ut sig sjunker försäljningen allt mer.

I oktober – som alltså inte är med i kvartalsrapporten – kom nya chocksiffror. I Sverige redovisade Volvo minus 40 procent och i USA blev det en halvering. Detta innebär nya mångmiljardförluster och frågan är hur länge Ford vill eller orkar ta hand om sitt problembarn Volvo?

Det er slike dimensjoner på Volvos problemer at det også berører Jas Gripens produksjon. Kan en liten industrinasjon som Sverige garantere for produksjonen av et fly i mange tiår fremover. Det er tvilsomt når man ser hvor hardt den rullerende krisen ser ut til å kunne slå.

å det kan bli så att en rad anonyma banker kommer att bestämma hur det ska gå för en av Sveriges viktigaste industrigrenar. För det handlar inte bara om Volvos 25.000 anställda utan hela fordonsindustrins framtid i Sverige. Faller Volvo Personvagnar slår det hårt mot många underleverantörer som i dag säljer huvuddelen av sin produktion till jätten i Göteborg. Det handlar i så fall om många tiotusentals jobb som försvinner och en kris som drabbar Sverige mycket värre än vad varvskrisen gjorde på 70-talet.


Anonyma banker avgör Volvos öde

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂