Twitter trekker seg fra EUs Digital Services Act (DSA), en avtale om bekjempelse av desinformasjon, og som til tross for at den sies å være frivillig, vil bli obligatorisk fra august i år. Kodeksen tar sikte på å begrense Big Techs makt, men åpner også for økt overnasjonal informasjonskontroll.

EU-kommissær Thierry Breton kunngjorde Twitters avvisning av DSA, ironisk nok også på Twitter, fredag kveld:

– Twitter forlater EU-kodeksen mot desinformasjon. Men forpliktelsene består. Du kan flykte, men du kan ikke gjemme deg, sier Breton, som er kommissær for det indre marked.

EU-kodeksen inneholder forpliktelser om å overvåke politisk reklame, stoppe inntektsgenerering fra desinformasjon og samarbeide med faktasjekkere.

Google, TikTok og Meta sluttet seg til kodeksen i 2018. (NTB)

Digital Services Act gjøres obligatorisk fra 17. februar 2024, og innen den tid må alle EU-landene, formodentlig også Norge, ha etablert en egen Digital Services Coordinator. DSA åpner for at selskaper som ikke retter seg etter EUs anvisninger, og som heller ikke gir EU tilgang til selskapets data, kan bli ilagt bøter på opptil seks prosent av omsetningen.

The rules will be rolled out step by step, first applying to Big Tech platforms with more than 45 million EU users from the summer of 2023 onward, and affecting other digital companies from February 2024. All platforms have until February 17, 2023, to publicly release their number of users. Social media platforms, online marketplaces, porn sites, cloud-hosting services and website-naming companies all fall within the law’s scope. (Politico)

Politico sendte også en e-post til Twitter for en kommentar. Svaret kan leses her:

En talsmann for kommisjonen sa at siden praksisen var frivillig, var det opp til enkeltselskaper å avgjøre om de ville delta. Så langt, la talsmannen til, har Twitter ikke overholdt sine forpliktelser i henhold til kodeksen.

En e-post sendt til Twitter for kommentar ble returnert med en poop-emoji.

For de som ikke forstår hva en poop-emoji er, hitsettes herved en av den sorten:

💩

Til tross for nødvendigheten av å regulere Big Techs makt, er det ikke bare denne skribenten som ser konturene av større ensretting og mer styrt desinformasjon som et resultat av innføringen av denne kodeksen.

Twitter og Elon Musk ventes å komme med en lengre redegjørelse for sin beslutning i neste uke.

WTF is DSA? What Europe’s new content moderation law means for the internet (Politico)

How Will EU’s Digital Services Act Impact Users (Wide Angle Analytics)

The Digital Services Act package (EU)

Dette er Documents utvidede versjon av NTBs sak som kan leses her.

Les også:

Hordaland tingrett: Twitter-ytringer om transer ikke grunnlag for oppsigelse

Tucker Carlson skal lage sitt eget show for Twitter

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.