Den franske EU-kommissæren Thierry Breton har gjentatte ganger vist seg som en tilhenger av mer sensur i EU. Han har blant annet truet med å forby Twitter i hele EU hvis ikke Twitter følger deres krav om regulering av innhold.

Breton har nå svart på kommentarer fra Frankrikes president Emmanuel Macron. Macron er også en tilhenger av sensur, og har antydet at de store innvandreropptøyene i Frankrike kan ha vært inspirert av videospill. President Macron har luftet muligheten for å stenge noen sosiale medier for å slå ned på opptøyer. Kritikere har sammenlignet dette med tiltak sett i autoritære stater som Kina og Iran.

Thierry Breton er tilhenger av dette forslaget om strengere sensur av sosiale medier. «Når det er hatefullt innhold, innhold som krever – for eksempel – opprør, som også krever drap og brenning av biler, vil de bli pålagt å slette [innholdet] umiddelbart», uttalte Breton i et intervju.

Han siterte Digital Services Act (DSA), en ny EU-lov om digitale tjenester som trer i kraft 25. august. Dette betyr at sosiale medieselskaper kan få gigantiske bøter hvis de tillater ytringsfrihet på plattformene sine og ikke raskt nok sletter innhold som Brussel ikke liker.

«Hvis de ikke klarer det, vil de umiddelbart bli sanksjonert. Vi har team som kan gripe inn umiddelbart», sa Breton. «Hvis de ikke handler umiddelbart, så ja, på det tidspunktet vil vi ikke bare kunne ilegge en bot, men også forby driften [av plattformene] på vårt territorium».

Nitten store nettplattformer inkludert TikTok, Snapchat, Instagram og Twitter vil måtte overholde nye juridiske forpliktelser for å begrense spredningen av ulovlig og skadelig innhold fra neste måned. Plattformer med over 45 millioner brukere i EU vil også måtte gi Kommisjonen en detaljert vurdering av deres risiko for brukerne. De risikerer potensielle bøter på opptil 6 prosent av sine globale inntekter.

Breton sa også at EU vil gjennomføre en «stresstest» på TikTok neste uke for å sjekke hvor klar den er til å overholde de nye reglene i EU. Twitter har allerede gjort en test og Meta/Facebook har sagt ja til å bli testet denne måneden.

Elon Musk står opp mot EU: Vil offentliggjøre alle deres krav om sensur

Meta gir 1000 medarbeidere jobben med å innfri EUs digitale krav

EU fortsetter på sin vei mot digital ensretting – Twitter trekker seg fra EUs nye informasjonskodeks

EU-kommissær mener Big Tech er for bløte i sin sensur

EU-landene enige om lov om ansvar for innhold på nett

Irlands president mener ytringsfrihet er «farlig narsissisme»

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.