Foto: Susan Walsh / AP / NTB.

Twitter har suspendert kontoene til en rekke brukere som avslører hvor bestemte personer, også Twitter-eier Elon Musk, befinner seg i sanntid.

Elon Musk kunngjorde selv regelendringen i en Twitter-post, og begrunnet den med hensynet til personlig fysisk sikkerhet:

Flere av de suspenderte kontoene tilhører journalister som viste til en konto på det sosiale mediet Mastodon, der en bruker som allerede er suspendert fra Twitter, følger bevegelsene til Elon Musks privatfly.

Blant de utestengte journalistene er Ryan Mac i New York Times, Donie O’Sullivan i CNN og Drew Harwell i Washington Post, melder La Repubblica.

For Musk har dette også en personlig side, da en stalker nylig plaget sønnen hans.

Reaksjonen fra EU, som tidligere har truet Musk, lot ikke vente på seg. For Věra Jourová, en av EU-kommisjonens mange visepresidenter, handler dette om mediers frihet:

Jourová omtaler de begrunnede suspensjonene som «arbitrary», et ord som på norsk i henhold til Stor engelsk-norsk ordbok kan bety så forskjellige ting som vilkårlig, tilfeldig, skjønnsmessig, arbitrær, uten lovhjemmel, egenmektig, egenrådig og despotisk.

 

Det kan være greit å ta med seg hvordan NTB-AP gjengir denne striden:

EU advarer Musk etter utestengning av journalisterID: 18074593

EU advarte fredag Twitter-eier Elon Musk om at han kan bli gjenstand for sanksjoner etter meldinger om at flere journalister er utestengt fra plattformen hans.

Twitter har fjernet kontoene til journalister fra flere amerikanske medier som dekker selskapet og den nye eieren, Elon Musk.

Det dreier seg blant annet om journalister fra New York Times, Washington Post og CNN.

– Nyhetene om summarisk stengning av Twitter-kontoene til journaliser er urovekkende. EUs lov om digitale tjenester (Digital Services Act) krever respekt for medienes frihet og grunnleggende rettigheter. Det gjør også loven om mediefrihet, skriver EU-kommissær Vera Jourova – på Twitter.

– Elon Musk bør merke seg dette. Det går en rød linje. Og det finnes sanksjoner, skriver hun.

 

 

Elon Musk tilbyr 19-åring 5000 dollar for å slutte å spore privatflyet hans

 

 

Kjøp julegavene fra Document!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.