Mark Warner, som representerer Virginia for Demokratene i det amerikanske Senatet, snakker med pressen i Washington D.C. den 16. mars 2022. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB.

Twitter-eier Elon Musk har tirsdag kveld norsk tid nok en gang gitt ordet til journalisten Matt Taibbi, som har presentert et nytt kapittel i avsløringene omtalt som Twitter Files.

Taibbis siste undersøkelser viser hvordan Twitter i 2017 ble presset fra flere hold, fremfor alt av Demokratenes førende medlem i Senatets etterretnings­komité Mark Warner, til å skape oppblåste forestillinger om hvordan Russland brukte plattformen til påvirknings­operasjoner i USA.

Da Facebook i august 2017 suspenderte 300 kontoer som Russland var mistenkt for å stå bak, gjorde Twitters egne analyser selskapet sikre på at de ikke hadde noe Russland-problem, skriver Taibbi. Colin Crowell, en av Twitters toppsjefer, gikk da også ut og fastslo at selskapet ikke stod sentralt i under­søkelsene av russisk valg­påvirkning i USA.

Etter en ny saumfaring i september 2017 informerte Twitter Senatet om at 2700 mistenkte kontoer var gjennomgått manuelt, og at kun 22 av dem var blitt suspendert. Da reagerte Warner med sinne, og holdt straks en presse­konferanse der han anklaget Twitters rapportering for å være utilstrekkelig.

Etter møter med ledere i Kongressen informerte Crowell senere Twitter-sjef Jack Dorsey om at

«Warner har politiske grunner til å holde denne saken høyt på medienes dagsorden, og legge press på oss og resten av bransjen om å fortsette å utarbeide materiale for dem».

Demokratene gjorde dette på signal fra Hillary Clinton, la Crowell til. Samme uke hadde den tidligere utenriks­ministeren og beseirede president­kandidaten anklaget Twitter for å la seg bruke som et redskap for cyber-krigføring.

Twitters bekymring for egne PR-problemer fikk selskapet til å utnevne en egen arbeidsgruppe som skulle undersøke mulig russisk påvirkning. Men resultatet av undersøkelsene var fremdeles magre. Kun tre nye kontoer hadde forbindelser til Russland, og to av dem tilhørte RT, som er et av Kremls propaganda­organer.

Dette gjorde bare at Twitters PR-problemer ble enda større, skriver Taibbi. I ukene etterpå kom det en rekke negative medieoppslag om selskapet der etterretnings­komiteen var kilde. En professor ved Johns Hopkins University sa til Politico at «Twitter ikke kunne ha bygd en mer effektiv desinformasjons­plattform om de hadde jobbet for FSB».

Siden skrev Washington Post at mulig ny lovgivning kunne få konsekvenser for annonsene på Twitter, noe som fikk Crowell til å advare internt i selskapet. Twitters opprinnelige liste over 2700 mistenkte kontoer så ut til å ha lekket til pressen, og snart kom en rekke nye medieoppslag over angivelige nettverk på Twitter med nære forbindelser til Russland.

Senatets etterretningskomité bad deretter om en oppdatert orientering fra Twitter om saken, der ble ble spurt om det var mulig å «koke ihop» (whip together) et oppdatering om hva som var skjedd «fra vårt perspektiv».

Slik endte Twitter opp med å be om unnskyldning for kontoer de tidligere hadde sagt ikke var problematiske, skriver Taibbi. Twitter gikk dermed med på hardere modereringskrav, og formaliserte siden samarbeidet med føderale myndigheter.

Om kombinasjonen av trusler om skjerpet lovgivning, lekkasjer fra Senatet og etterretningsmiljøet samt negative overskrifter i mediene, ble det meddelt internt i Twitter at «reporterne vet nå at dette er en modell som virker»

* * *

Elon Musk ligger ikke på latsiden om dagen, og har også varslet at det kommer egne «Fauci Files» senere denne uken, skriver New York Post. Ifølge Trending Politics News har han også George Soros i kikkerten.

 

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.