Twitter Files avslører at selskapets tidligere toppsjef Jack Dorsey satt i selskapets øverste råd for svartelisting. Foto: Michael Reynolds / Pool via AP / NTB.

Elon Musk gav natt til lørdag norsk tid ordet til journalisten Bari Weiss, som har hatt oppgaven med å offentliggjøre del 2 av The Twitter Files, der selskapets tidligere lyssky virksomhet legges for dagen.

Hovedfunnet i Weiss’ undersøkelser er at Twitter-ansatte utarbeidet svartelister, forhindret Twitter-poster de ikke likte fra å danne trender, og begrenset synligheten både til hele kontoer og til temaer som trendet. Det hele pågikk uten at brukerne ble informert.

Dette var i strid med Twitters opprinnelige mål om å gi alle muligheten til å dele ideer uten hindringer, konstaterer den tidligere New York Times-journalisten, som i 2020 forlot den amerikanske avisen i vemmelse.

Som eksempel på Twitters inngripen for å unngå trending nevner Weiss medisinprofessor Jay Bhattacharya ved Stanford, som hadde skrevet at koronanedstengninger ville være skadelige for barn, talkshow-verten Dan Bongino, som ble svartelistet fra søk, og den konservative aktivisten Charlie Kirk – postene hans ble av selskapet forhindret fra å spres.

Bari Weiss dokumenterer disse tre tilfellene med interne skjermdumper fra Twitter, der tagger som er skjult for vanlige brukere, viser klart hva som pågikk: «Trends Blacklist», «Search Blacklist» og «Do Not Amplify».

Den hemmelige svartelistingen skjedde til tross for at Twitter offentlig forsikret at de ikke gjorde slike ting. Vi skyggebannlyser ikke, i særdeleshet ikke basert på ideologi eller politiske synspunkter, uttalte Twitter-topp Vijaya Gadde i 2018.

I Twitters interne sjargong ble fenomenet omtalt som «synlighetsfiltrering» – Visibility Filtering (VF), opplyser Weiss, som er blitt fortalt av en høyt plassert Twitter-varsler at dette er et svært effektivt redskap.

En egen gruppe internt hos Twitter kalt Strategic Response Team – Global Escalation Team (SRT-GET) besluttet hva som skulle svartelistes. Alt dette skjedde uten at brukerne var informert, presiserer Weiss.

Politisk sensitive beslutninger om svartelisting ble håndtert av en egen gruppe kalt Site Integrity Policy – Policy Escalation Support (SIP-PES), der Twitter-sjef Jack Dorsey også var med. I en skjermdump som Weiss har offentliggjort, kan man se instruksjonen «Do Not Take Action on User Without Consulting With SIP-PES».

 

 

Kjøp julegavene fra Document!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.