En avgått sikkerhetssjef sier at Twitter med vilje unnlot å fortelle om problemer med datasikkerheten og omfanget av falske kontoer.

Peiter Zatko var Twitters sikkerhetssjef fram til han fikk sparken tidligere i år. Zatko skal ha sendt inn varsler om flere forhold ved selskapet, skriver The Washington Post og CNN.

Zatko hevder at Twitter har villedet brukerne sine, og firmaet er under undersøkelse fra føderale amerikanske myndigheter om «åpenbare svakheter i selskapets evne til å beskytte personopplysninger».

NTB har skrevet om saken, hentet fra AP og AFP.

Varselet skal ha gått til justisdepartementet, tilsynsmyndighetene for handel med verdipapirer og det føderale forvaltningsorganet som har ansvar for forbrukervern og konkurranseregulering (FTC).

Twitter avviser i en uttalelse tirsdag det de beskriver som «en falsk fortelling»

– Forsøkte å skjule antall hackingsforsøk

En av de mest alvorlige anklagene er at Twitter feilaktig har hevdet at de hadde en sterk sikkerhetsplan. Dette var i så fall brudd på vilkårene i en avtale med FTC fra 2010.

Zatko anklager videre selskapet for bedrag i forbindelse med hvordan det håndterte «spam» eller falske, automatiserte kontoer. Dette er også kjernen i forsøket til Elon Musk på å trekke tilbake budet på 44 milliarder dollar om kjøp av Twitter.

CNN skriver at Zatko beskriver Twitter for å ha bedrevet  «uaktsomhet, forsettlig uvitenhet og trusler mot nasjonal sikkerhet og demokrati».

Den tidligere sikkerhetssjefen hevder han advarte om problemene. Han beskriver ledere som sto for rene hackingforsøk, som enkelte tilfeller var rettet mot amerikanske myndigheter.

Zatko, som også er kjent ved kallenavnet Mudge, hevder at Twitter prioriterte å utvide brukerbasen framfor å bekjempe spam og roboter, ifølge rapporten. Rent konkret anklaget han plattformens sjef Parag Agrawal for å lyve i en twittermelding i mai. I meldingen skriver Agrawal at Twitter «sterkt oppmuntret til å oppdage og fjerne så mye spam som mulig».

Twitter avviser påstandene og beskriver de som «en falsk fortelling». Twitter-sjefen Agrawal har ikke svart på forespørsler fra Washington Post, men selskapet kommer med klare anklager mot Zatko.

I en uttalelse skriver selskapet at Zatko ble sparket som sikkerhetssjef fordi han var en ineffektiv leder som gjorde en dårlig jobb.

– Sikkerhet og personvern har lenge vært prioritert i hele selskapet Twitter og fortsetter å være det, skriver Twitter.

– Hensikten med påstandene og den opportunistiske timingen ser ut til å være å få oppmerksomhet og å påføre Twitter, brukerne og aksjonærene skade, hevdes det i uttalelsen.

– Det vi har sett så langt, er en falsk fortelling om Twitter og vår personvern- og datasikkerhetspraksis som er full av inkonsistens og unøyaktigheter og mangler viktig kontekst, skriver selskapet videre.

Det skal ikke ha vært kontakt mellom Zatko og Musk, så det ser ikke ut til at den konflikten er inkludert i denne saken. Men Senatets etterretningskomité tar saken på alvor, ifølge talsperson Rachel Cohen.

Rachel Cohen, sier at komiteen har mottatt klagen. De skal møtes for å diskutere påstandene mer detaljert.

– Vi tar denne saken alvorlig, sier hun.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.