Forsiden i New York Post den 14. oktober 2022. Skjemdump: New York Post / Twitter.

Twitter-eier Elon Musk kunngjorde i går kveld norsk tid at han ville offentliggjøre historien om hvordan Twitter sensurerte historien om det kompromitterende materialet på laptopen til Joe Bidens sønn Hunter Biden.

New York Post hadde omtalt saken i en rekke artikler fra den 14. oktober 2020, kort tid før presidentvalget i USA, noe en rekke observatører mener kan ha påvirket utfallet av valget i Joe Bidens favør.

Noen timer etter kunngjøringen gav Musk ordet til journalisten og forfatteren Matt Taibbi, som behandlet temaet i en rekke nummererte tweets utover natten norsk tid.

De første midlene for kontroll av innhold på Twitter ble utviklet for å bekjempe spam og finansiell svindel, men etterhvert begynte selskapet å bruke disse midlene på stadig flere områder, forklarte Taibbi innledningsvis.

Med tiden begynte flere aktører å begjære Twitters inngripen mot ting som ble postet til den populære mikrobloggingstjenesten, som etter sin spede begynnelse i 2006 med årene kom til å skape en liten revolusjon i det globale kommunikasjonssystemet.

Slike begjæringer kom stadig oftere, og i 2020 slettet Twitter nokså rutinemessig poster på forespørsel fra en rekke hold. Intern kommunikasjon mellom to Twitter-topper som Taibbi avslører, viser at selskapet hadde fått «mer til gjennomsyn fra Biden-teamet». Kort etter lød svaret: «Ordnet».

Det Republikanske partiet benyttet også denne muligheten, og forespørsler kom både fra Trump og Biden. Men det var ingen balanse i dette systemet, skriver Taibbi. Personlige kontakter var avgjørende for hva som ble gjort, og de ansatte i Twitter tilhørte i det alt vesentlige den Demokratiske siden. Dermed hadde Biden-teamet langt flere kanaler til påvirkning av Twitter.

Såvidt Taibbi har kunnet bringe på det rene, var det ingen føderale myndigheter som hadde grepet inn for å stanse nyhetssaken om Hunter Bidens laptop. Beslutningen ble tatt høyt opp i Twitter-systemet, men involverte ikke den daværende toppsjefen Jack Dorsey, opplyser Taibbi. Twitters daværende sjefsjurist Vijaya Gadde spilte nøkkelrollen, skriver han.

Internt i Twitter var flere medarbeidere skeptiske til sensuren, og de mente at påskuddet om at innholdet var hentet fra hacket materiale, ikke ville holde, men ingen våget å omgjøre beslutningen, skriver Taibbi.

De helt ekstraordinære virkemidlene Twitter tok i bruk for å sensurere saken om laptopen, var av samme type som blir brukt mot barneporno, og forhindret sågar at brukere kunne fortelle hverandre om saken i direkte meldinger, skriver Taibbi, som lover flere avsløringer om Twitters fortid i løpet av de neste dagene.

Det som er kommet frem hittil, viser det største bruddet på USAs første grunnlovstillegg noensinne, kommenterer Tucker Carlson hos Fox News.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.