Lederen for justiskomiteen i Representantenes hus, Jim Jordan (R), taler under en høring i Husets kontrollkomité i Washington D.C. den 8. februar 2023. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB.

En spesialkomité i den amerikanske Kongressen har innkalt toppsjefene i Alphabet (som eier Google), Amazon, Apple, Meta (som eier Facebook) og Microsoft til høringer om hvordan disse store IT-selskapene modererer innhold på sine plattformer.

Innkallingene er sendt til Mark Zuckerberg i Meta, Sundar Pichai i Alphabet, Satya Nadella i Microsoft, Tim Cook i Apple og Andy Jassy i Amazon, skriver Wall Street Journal.

Spesialkomiteen som skal granske bruken av regjerings­makten som politisk våpen, ble opprettet i Representantenes hus etter at republikanerne vant flertallet der ved kongress­valget i november, og ledes av republikaneren Jim Jordan fra Ohio, som også er leder for Husets justiskomité.

Republikanere har lenge hevdet at modereringen i sosiale medier som Facebook har begrenset rekkevidden til konservative stemmer og med det påvirket valg og den politiske prosessen i sin alminnelighet, noe Twitter Files-avsløringene etter Elon Musks overtagelse av den populære mikro­bloggings­tjenesten synes å ha bekreftet.

Big Tech-selskapene anklages også for samrøre med Biden-administrasjonen, blant annet i koronasaker:

The queries are part of House Republicans’ plan to scrutinize communications between the Biden administration and big technology and social-media companies to probe whether they amounted to the censorship of legitimate viewpoints on issues such as Covid-19 policy that ran counter to White House policy.

Spesialkomiteen har gitt selskapene frist til 23. mars for å redegjøre for eventuell kontakt med amerikanske myndigheter om innholds­moderering.

Mr. Jordan said the committee is seeking to understand “how and to what extent the Executive Branch coerced and colluded with companies and other intermediaries to censor speech.” He also asked for information about the individuals at the companies who were responsible for developing policies on content moderation, and people who have communicated with the executive branch of the government.

Jordan fremhever åpenheten hos Elon Musks Twitter, som ikke er blitt innkalt til høring, som forbilledlig, ikke minst avsløringene av hvordan saken om Hunter Bidens laptop ble sensurert rett før president­valget i USA i 2020. Komité­formannen inviterer også de andre IT-selskapene til å offentlig­gjøre sine interne dokumenter.

I en høring i kontrollkomiteen i Representantenes hus i forrige uke sa tidligere Twitter-topper at det var galt å begrense spredningen av New York Posts sak om Hunter Bidens laptop. De påsto likevel at beslutningen ikke var politisk motivert, skriver Wall Street Journal.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.