USAs sikkerhetsminister Alejandro Mayorkas, justisminister Merrick Garland og visepresident Kamala Harris deltar i et møte med president Joe Biden på videolink i Det hvite hus den 3. august 2022. Foto: Susan Walsh / AP / NTB.

Republikanerne i Representantenes hus (Huset) har forberedt seg i flere måneder på å sette i gang en rekke granskninger hvis de vinner flertallet i mellomvalget den 8. november, skriver Emily Brooks i The Hill – et uavhengig amerikansk medieselskap som er spesialister på politiske nyheter fra Washington DC.

Med et flertall kommer også muligheten til å beordre målrettede høringer og tvinge fram vitnesbyrd og dokumenter ved hjelp av stevninger, også bevismateriale som Repubilkanerne (GOP) kanskje allerede har bedt om, men ikke mottatt. Det kan legge press på Biden-administrasjonen.

Programmet til mellomvalget som GOP i Huset kaller «Commitment to America»​, fremhever kraftig at Republikanere der allerede har sendt mer enn 500 begjæringer om informasjon og dokumenter.

Hunter Biden og Biden-familiens utenlandske forretningsaktiviteter

Get your popcorn ready, som de sier i USA, for først på listen er Hunter Biden.

James Comer, som representerer Kentucky for Republikanerne i Huset, er partiets øverste representant i Husets tilsyns- og reformkomité, ligger an til å bli leder av komiteen, og har lovet høringer om og granskninger av Biden-familiens utenlandske forretningsaktiviteter.

Republikanerne i komiteen har en kopi av Hunter Bidens laptop, men det er ikke bilder eller videoer av Hunter som interesserer dem mest:

– Grunnen til at vi etterforsker Hunter Biden er at vi tror han har kompromittert Joe Biden, sa Comer til journalister i september.

Det viktigste for Republikanerne er å få tilgang til de rapportene finansdepartementet måtte ha om Biden-familiens mistenkelige aktiviteter utenlands, som det skal finnes minst 150 av.

– Jeg tror det vil hjelpe oss med å avdekke noen spørsmål som folk i USA har om etikk, og om Biden-administrasjonen virkelig er kompromittert av Hunters lugubre forretningsforbindelser, sa Comer.

Et politisert justisdepartement

Republikanernes tillit til føderale politimyndigheter raste med Mueller-etterforskningen av Trump, og de anser dem nå som sterkt partiske, skriver Brooks.

Med Republikansk flertall til et hovedtema for Huset bli justisdepartementets beslutning om å ransake Trumps eiendom i Mar-a-Lago eiendom i august, der gradert materiale ble beslaglagt.

Men Republikanerne er bekymret for rettssikkerheten til flere enn Trump:

– Først og fremst er justisdepartementet blitt til et våpen som er rettet mot det amerikanske folket, sa Jim Jordan, som representerer Ohio for Republikanerne og er ledende medlem i Husets justiskomité, i september. Han blir sannsynligvis leder for komiteen hvis det blir Republikansk flertall i Representantenes hus.

Mer enn ti FBI-folk har varslet ham om at etaten er forutinntatt mot konservative, sier Jordan. Varslere har blant annet sagt at FBI har presset agenter til å klassifisere saker som «innenlandsk voldelig ekstremisme».

Koronapolitikk og virusets opprinnelse

Et annet av Republikanernes ankepunkter er at en spesialkomité for koronasaker som det demokratisk kontrollerte Huset opprettet i 2020, ikke har holdt høringer om koronavirusets opprinnelse.

En rapport fra Republikanerne i spesialkomiteen som ble offentliggjort onsdag, gav lovnad om flere granskninger av dollarstrømmen til forskning på koronavirus ved Wuhan-laboratoriet i Kina, av tjenestepersoner som forsøkte å knuse hypotesen om laboratorielekkasje, og av statlig politikk som presset koronapositive pasienter inn i sykehjem.

Republikanere fra spesialkomiteen var vertskap for et forum av eksperter, der paneldeltakerne sa de mente at grunnlagsmaterialetr tydet på at viruset kom fra Wuhan-laboratoriet.

Studier utgitt i år peker på den naturlige opprinnelsen til viruset, og mange i det amerikanske etterretningsamfunnet har sagt at viruset ikke ble opprettet som et biovåpen.

Anthony Fauci, som er president Joe Bidens øverste medisinske rådgiver og i flere tiår har vært sjef for National Institute of Allergy and Infectious Diseases, planlegger å trekke seg i desember, men kan likevel bli pålagt å møte til høring i Kongressen, varsler Republikanerne.

Tilbaketrekking fra Afghanistan

Mange spørsmål om den kaotiske tilbaketrekningen fra Afghanistan i august 2021 som endte med Talibans maktovertagelse i landet, står ubesvart, mener Republikanske ledere, som også vil ha høringer om den saken.

I en rapport fra Republikanere i Husets utenrikskomité heter det at det amerikanske utenriksdepartementet ikke var forberedt på konsekvensene av tilbaketrekningen, og at departementet har vært ute av stand til å fremskaffe etterspurte dokumenter om den. De har derfor til hensikt å bruke stevningsmakt for å få slike dokumenter utlevert.

Michael Waltz, som representerer Florida for Republikanerne, sendte tirsdag et brev til forsvarsminister Lloyd Austin der han ba om informasjon om hvordan forsvarsdepartementet har «sikret, arkivert og standardisert operasjonelle data og etterretning» fra Afghanistan. I et intervju med The Hill sa Waltz at data er nødvendig i tilfelle USA må gå tilbake til Afghanistan for å bekjempe terrortrusler.

Situasjonen på grensen til Mexico

Endelig vil Republikanerne sette migrantstrømmen på Mexico-grensen og Biden-administrasjonens politikk for åpne grenser under lupen hvis de overtar makten i Huset.

«Vi skal reservere en parkeringsplass til [sikkerhetsminister Alejandro] Mayorkas, for så mye vil han måtte vitne om dette», sa Steve Scalise under arrangementet som gav startskuddet for Republikanernes «Commitment to America»-program i september.

Blant temaene Republikanerne sannsynligvis ønsker seg for slike granskninger, er migrantdødsfall ved grensen, strømmen av narkotika som fentanyl, og sikkerhetsdepartementets skroting av  «Remain in Mexico»-planen for asylsøkere. Ifølge Republikanerne har ikke sikkerhetsministeren håndhevet USAs immigrasjonslover.

Flere Republikanere har fremmet forslag om riksrett mot Mayorkas i den nåværende Kongressen. Kevin McCarthy, som er GOPs mindretallsleder i Kongressen, har tidligere sagt han er skeptisk til en politisk motivert riksrettssak, men stilte seg åpen for tanken om å stille Mayorkas for riksrett da han besøkte grensen mellom USA og Mexico i april.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.