Det republikansk-ledede Representantenes hus i USA skal avholde sin første komitéhøring 28. september om den langvarige riksrettssaken mot den demokratiske presidenten Joe Biden, som ble innledet av talsmann Kevin McCarthy i forrige uke.

House Oversight Committee, som ledes av den republikanske representanten James Comer, sa at de vil undersøke konstitusjonelle og juridiske spørsmål under høringen, og at de også har til hensikt å stevne Hunter Biden, presidentens sønn, og James Biden, presidentens bror, for å få utlevert personlige og forretningsmessige bankopplysninger, skriver Reuters.

Republikanerne hevder at Joe Biden har tjent på Hunters forretninger mens han var visepresident mellom 2009 og 2017.

Biden, som stiller til gjenvalg neste år, har benektet at han har gjort noe galt.

Ian Sams, talsmann for Det hvite hus, beskyldte tirsdag republikanerne for å forsøke å «avlede oppmerksomheten fra sin egen kaotiske manglende evne til å styre» ved å «iscenesette et politisk stunt». Sams sier at republikanerne ikke har bedt om informasjon fra Det hvite hus.

– Inntil de gjør det, kommer vi bare til å vente og se hva de gjør, sa Sams.

Lederen for Representantenes hus beordrer riksretts­etterforskning av Joe Biden

To andre komiteer i Representantenes hus deltar også i etterforskningen.

Grunnloven fastsetter en riksrettsprosess der Kongressen kan avsette en president. Representantenes hus kan godkjenne formelle anklager – riksrettsartikler – med simpelt flertall. Senatet holder deretter en rettssak og kan avsette presidenten med to tredjedels flertall. Demokratene kontrollerer Senatet, noe som gjør en domfellelse og avsettelse høyst usannsynlig.

McCarthy kunngjorde riksrettssaken etter å ha blitt utsatt for press fra lovgivere i partiet sitt, som var rasende over at Demokratene, da de kontrollerte Representantenes hus, stilte republikanernes tidligere president Donald Trump for riksrett i 2019 og 2021.

Trump ble begge gangene frikjent av Senatet.

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.