President Joe Biden fastholder kravet om at taket for USAs statsgjeld må økes, men han vil ikke godta republikanernes krav om drastiske kutt i utgifter.

Tautrekkingen av gjeldsspørsmålet dro seg til for alvor onsdag, bare uker før taket er nådd. Da kunne USA stå overfor den dramatiske situasjonen med å misligholde lån.

– Jeg møter gjerne republikanernes leder Kevin McCarthy, men ikke for å snakke om hvorvidt gjeldstaket skal økes. Det er ikke gjenstand for forhandlinger, fastholdt Biden onsdag ettermiddag lokal tid.

Men forhandlinger kan det bli likevel. Senere samme dag vedtok Representantenes hus et forslag for å øke landets gjeldstak med 1.500 milliarder dollar – men bare i kombinasjon med utgiftskutt.

Det er ikke ventet at dette forslaget vil vedtas i Senatet, der demokratene har flertallet.

Snaut flertall

Republikanerne jobbet iherdig for å samle alle fraksjoner innen partiet før avstemningen. Republikanernes flertall i Representantenes hus er smalt, og forslaget ble vedtatt med et flertall på 217 mot 215 stemmer.

Kampen om gjeldstaket blir en skyttergravskrig mellom republikanerne og Det hvite hus. Den er også en test for McCarthy personlig som tok over ledelsen i Representantenes hus i januar med løfte om å kutt drastisk i offentlige utgifter, en innrømmelse til den ytterliggående høyrefløyen i partiet.

– Vi har gjort jobben vår. Republikanerne har økt gjeldstaket, sa McCarthy etter avstemmingen i Representantenes hus onsdag.

USAs statsgjeld er på svimlende 32 tusen milliarder dollar (32 pluss 12 nuller), et tall som har vokst under ulike presidenter i flere tiår.

Biden viker ikke

Biden vil ikke godta drastiske sosiale kutt og vil ikke gå tilbake på løfter om ettergivelse av lån til studenter og tiltak for å skape et grønnere næringsliv.

– Presidenten vil aldri tvinge middelklassen og arbeiderfamilier til å bære byrden av skattekutt til de rikeste, slik dette forslaget legger opp til. Presidenten har gjort det klart at dette forslaget aldri vil føre fram, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus etter avstemmingen i Representantenes hus.

Det 320 sider lange utkastet til kutt fra republikanerne vil øke gjeldstaket fram mot mars 2024, slik at en ny gjeldskrangel vil komme midt i presidentvalgkampen. Kongressens budsjettkontor har anslått at republikanernes forslag innebærer kutt på 4,8 billioner dollar (4,8 pluss 12 nuller) over en tiårsperiode.

Uavhengige analytikere mener at kuttene vil føre til at veksten vil bli svekket med 0,6 prosentpoeng i 2024 og at 780.000 arbeidsplasser vil gå tapt.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.