USAs president Joe Biden gjør det klart at de republikanske kravene om nedskjæringer for å løse krisen med gjeldstaket, er uakseptable. Men en løsning er fortsatt mulig, hevder Biden.

Dette melder NTB-AFP-AP.

På en pressekonferanse før han reiste fra Hiroshima søndag, sa han at republikanerne må droppe sine ekstreme krav, og de kan glemme å få til en avtale for å avverge et katastrofalt mislighold der de får gjennom alle sine krav.

Han sa at han planla å snakke med Republikanernes flertallsleder i Representantenes hus, Kevin McCarthy, på flyet hjemover, og at han håpet McCarthy satt klar til å gjenoppta forhandlingene om å heve gjeldstaket.

Republikanerne holder fast ved kravet om kraftige nedskjæringer på budsjettet, uten å heve skatten på de rikeste for å kompensere.

Harde krav
De ønsker blant å innføre krav om at mottakere av helsehjelp gjennom Medicaid må arbeide, og de vil innføre kraftige kutt i matvarehjelp.

Kjent norsk økonom spår økonomisk nedtur i USA

Biden-regimet mener dette vil føre til at millioner av amerikanere vil miste retten til helsetjenester, og at 700.000 mennesker kan miste tilgangen til matvarehjelp.

Derfor vurderer Biden å ta i bruk det 14. grunnlovstillegget, som fastslår at det ikke kan skapes tvil om USAs offentlige gjeld. Dett kan gi presidenten rett til å gjennomføre økningen av gjeldstaket på en presidentordre.

Men dette vil trolig føre til at saken havner i en rettssal, og det er tvilsomt om dette kan gjennomføres innen 1. juni.

Finansdepartementet sier at staten rundt 1. juni kan slippe opp for penger til å betjene alle sine forpliktelser, blant dem renten på gjelda og overføringer som er bestemt i statsbudsjettet.

Det er liten tvil om at forhandlinger er strengt nødvendig. Det er tross alt bare kun ti dager til krisen er en realitet. Hittil har Biden-regimet vist liten vilje til forhandlinger. Wall Street Journal skriver om saken.

Leaders in Washington are scrambling to come up with a deal to lift the country’s borrowing limit. If they are unable to do so, the country might be unable to pay its bills as soon as June 1, according to an assessment by the U.S. Treasury Department.

Just days ago, White House officials and Republican lawmakers alike expressed cautious optimism that a deal to raise the federal government’s borrowing limit was within reach.

I kjernen av problemet er grunnleggende uenigheter om hvor mye staten kan fortsette å sløse bort midler på klimatiltak og andre omstridte ting. At Biden-regimet beskriver Inflation Reduction Act som noe som skal bekjempe inflasjon er ren galskap. Den føderale staten går med enorme underskudd, og derfor stiger gjelden. Amerikanske skattebetalere får regningen.

Skal man følge Bidens økonomiske politikk fremover, vil dette trolig medføre minst 1500 milliarder dollar i økt statsgjeld hvert år fremover. Til slutt vil den amerikanske økonomien kollapse.

De to siste fiskale årene har underskuddet vært på rundt 1400 milliarder dollar. I år er underskuddet allerede oppe i 925 milliarder dollar, siden oktober 2022, da det fiskale året starter.

Samtidig pøses amerikanske midler inn i krigen i Ukraina. Man kan gjerne støtte dette, men uansett øker dette de føderale utgiftene merkbart.

Biden vil løse problemet ved å øke skattenivået, men siden de rikeste, som betaler mesteparten av skatten, kun kan flytte til et annet land, så vil dette neppe virke. Dette ser vi, både i California og her hjemme i Norge. Republikanerne foretrekker å kutte i statens utgifter.

Muligheten for at partene kommer til en enighet er avhengig av at en av partene gir etter. Dette er etter min mening lite sannsynlig i det politiske klimaet i USA i dag.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.