Den økonomiske nedturen i USA kommer innen 12 til 24 måneder og gjeldstaket kan bli den utløsende faktoren, tror økonomen Olav Chen.

Han er leder for allokering og globale renter i Storebrand. Han lar seg ikke berolige av den lave arbeidsledigheten i USA.

– Med litt økonomisk historie på pensum ser du at arbeidsledigheten aldri holder seg på disse nivåene, og at det vil komme en resesjon, sier Olav Chen til E24.

Arbeidsledigheten på 3,4 prosent ser Chen på som et varsel om dårlige tider.

– Det betyr at økonomien har nådd taket, og at du i praksis er ved den laveste ledighet du kan få. Den eneste muligheten for å vokse mer er en pris- og lønnsspiral med høyere renter.

Lønningene stiger, bedriftene sliter med økte kostnader, og Biden trykker opp nye penger på et historisk høyt nivå. Innen noen uker må Biden-regimet komme til enighet med Republikanere (og enkelte moderate Demokrater) om gjeldsstaket, ellers stopper de føderale myndighetene opp. Men det ser håpløst ut.

Chen spår at USA vil havne i en resesjon i løpet av de to neste årene. Min antagelse er at dette vil skje raskere.

– Man kommer ikke til å slutte å snakke om resesjon før vi har fått en resesjon, spesielt i USA.

Det eneste som mangler før USA går inn i en økonomisk nedtur er en katalysator, mener Chen.

– En overraskende hendelse som får selvforsterkende effekt på økonomien. I eiendomsbransjen er det mange som teller på knappene sine og håper rentene skal gå ned. Der kan det komme skjeletter ut av skapet, sier økonomen.

Det han snakker om er en Black Swan, slik vi opplevde under pandemien, da store deler av verden i panikk stengte ned og raserte økonomien. Katalysatorene nå er diskusjonen om gjeldstaket og krigen i Ukraina.

Inflasjonen i USA: Fed har allerede mistet kontrollen

Finansminister Janet Yellen i USA har sagt at USA kan ende med å misligholde gjelden sin så tidlig som 1. juni, og at det kan innebære en påfølgende økonomisk «katastrofe», skriver E24. Gjelden er på svimlende 31.400 milliarder dollar. Også amerikanske borgere er nedsyltet i gjeld.

– Hvis det ikke løftes snart så vil markedet posisjonere seg, og dersom det ikke kommer signaler om løsning tror vi det vil svinge kraftig, sier Chen.

Enkelte spekulerer i om republikanerne ønsker en økonomisk krise. Men Biden startet jo jobben med å skape en økonomisk krise allerede på sin første arbeidsdag som president. Nå ønsker GOP å sette en stopper for galskapen, men de kan muligens tape på dette.

– Problemet er narrativet som oppstår etterpå – om hvem som har skylden for at arbeidsledigheten øker.

– Hvis republikanerne får skylden er det ikke sikkert at de vinner valget som kommer. Og motsatt dersom det er økonomiske nedgangstider med økt arbeidsledighet vil neppe demokratene vinne valget igjen.

Det er high stakes poker som foregår i USA nå, og vanlige amerikanere står hjelpesløse, og må betale regningen for Biden-regimets sinnssyke pengepolitikk. Republikanerne har gitt opp å forhandle med Biden-regimet, siden det fremstår helt nytteløst.

Det er under to uker til 1. juni.

Les også:

Republikanerne gir opp forhandlinger med Det hvite hus. -Nytteløst

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som ebok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.