Den norske toppøkonomen Olav Chen mener inflasjonen i USA har festet grepet. Børsene stuper og vanlige amerikanere sliter men å få endene til å møtes. – Fed har allerede mistet kontrollen, sier Chen.

Geopolitisk uro som følge av krigen i Ukraina, energikrise som følge av klimahysteri, og høy samlet etterspørsel som følge av Biden-regimets vanvittige pengetrykking sendte den amerikanske prisveksten til 8,6 prosent i mai – det høyeste nivået siden 1981.

Inflasjonsnyhetene sender sjokkbølger gjennom finansmarkedene, der den brede samleindeksen S&P 500 og den teknologitunge Nasdaq-indeksen faller over to prosent ved åpning.

– Inflasjonstallene for mai kom inn klart høyere enn ventet. Vi tror derimot at inflasjonen vil toppe seg ut den nærmeste perioden, og falle moderat mot utgangen av året, sier leder for allokering og globale renter i Storebrand Olav Chen til Dagens Næringsliv (DN).

Hverken Biden eller finansminister Janet Yellen har villet ta inflasjonen på alvor. Yellen uttalte at inflasjonen bare var midlertidig. Men nå må Yellen innrømme at hun tok feil.

USA: Inflasjon i mai 8,6 prosent

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) tar inflasjonen på alvor, men befinner seg i en real skvis. Fed varsler nå innstramninger for å få inflasjonen under kontroll. Men dette er vanskelig i en situasjon hvor den økonomiske aktiviteten er høy og arbeidsledigheten lav.

– Har Fed mistet kontrollen? spør DN.

– Fed har allerede mistet kontrollen. Nå driver de med brannslukking og forsøker å få kontrollen på en inflasjon som har løpt løpsk, sier Chen.

Den store faren er resesjon. Wall Street Journal mener Fed står overfor en vanskelig oppgave.

The Fed faces the difficult task of tightening monetary policy enough to cool the economy and calm inflation, while avoiding a recession.

Det er selvsagt vanskelig å kjøle ned en økonomi som tilføres flere tusen billioner dollar i offentlige midler. Nå kommer trolig rentene til å settes opp, noe som kan føre til en økonomisk krise for en forgjeldet amerikansk befolkning.

– Dagens inflasjonstall er spikeren i kisten for at det vil komme minimum to doble rentehevinger på de kommende rentemøtene til Fed, sier Chen.

Ifølge Bloomberg forventer markedet at styringsrenten i USA, som var på null prosent i starten av året, vil heves til 2,79 prosent i løpet av desember i år.

– I understand inflation is a real challenge to American families, sa president Biden nylig.

Men selv om Biden sier at administrasjonen gjør alt de kan for å få ned prisene, mens han krever at Kongressen må handle, så nekter Biden å innrømme hvilket ansvar hans regime har for utviklingen.

Han stengte ned olje- og gassleting på føderalt land, og stengte ned Keystone-rørledningen. Biden-regimet har delt ut enorme beløp til amerikanere for å sitte hjemme, mens næringslivet skriker etter arbeidskraft. Dermed presses lønningene og prisene opp.

USA pøser penger de ikke har inn i Ukraina-krigen. Den føderale gjelden øker.

I januar sa finansminister Janet Yellen at American Rescue Plan (ARC), en ekspansiv plan på hele 1,9 billioner dollar, hadde reddet USA fra en økonomisk katastrofe. Hun tok feil, som vanlig.

ARC skulle kick starte den amerikanske økonomien etter koronanedstengningene. Men i stedet har de massive offentlige programmene ført til en overoppheting, inflasjon, mangel på arbeidskraft og nå renteøkninger.

I mai var amerikanske lønninger 6,1 prosent høyere enn året før – den høyeste veksten på flere tiår.

Ingen vestlige politikere ser på prislappen når det gjelder klimatiltak, og resultatet er skyhøye energipriser og et dysfunksjonelt energisystem. Selv Texas opplevde problemer med strømtilførselen, en nesten utenkelig situasjon i normale tider.

Men det er ingenting normalt med Biden-regimet. Amerikanske husholdninger betaler prisen. Demokratene vil bli straffet hardt i høstens delstatsvalg. For som valgkampstrategen James Carville sa det, i slagordet som bidro til at Bill Clinton ble valgt til president i 1992:

It’s the economy, stupid!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.