Elektrikere er viktig i den voldsomme elektrifiseringen som klimafrykten fører til i de aller fleste vestlige land, Norge og USA inkludert. Men i USA stanser arbeidet opp, for det er for få elektrikere tilgjengelig.

Man trenger elektrikere for å installere ladere til elbiler, varmepumper, solceller og andre ting som skal spres ut av de som frykter klimaendringer. Dette skriver Wall Street Journal om.

Elektrikere er fullbooket flere måneder fremover, og sliter med å finne nok arbeidere til å holde tritt med etterspørselen. Lønningene og prisene stiger. De er bekymret for at de ikke vil være i stand til å følge opp når Biden-regimets klimainsentiver slår inn.

Brian LaMorte er medeier av LaMorte Electric Heating and Cooling i Ithaca, N.Y. Han sier til WSJ at han er lei av å si til folk at han ikke kan hjelpe dem. Selskapet hans driver blant annet med montering av varmepumper og andre elektriske oppgraderinger. Han er fullbooket de neste seks månedene, og må sende kunder til sine konkurrenter.

Dan Conant fra West Virginia sier han ikke får tak i elektrikere til sitt selskap Solar Holler, som leverer såkalt fornybar energi. Han beskriver mangelen på arbeidere som den største «flaskehalsen».

Dette er bare to eksempler, men problemet er nasjonalt, ifølge WSJ.

The scarcity is part of a nationwide labor shortage and most acute in the Northeast and California, where demand for green-energy products is highest, in part due to state incentives.

Some economists expect the pinch to spread across the country as incentives from the new federal law known as the Inflation Reduction Act kick in.

Det er rundt 700.000 elektrikere i USA, og antallet forventes å vokse med syv prosent det neste tiåret. Men dette er ikke nok. Noen analytikere sier at veksten må være flere ganger raskere for at USA skal møte sine klimamål.

Gjennomsnittsalderen på elektrikere er over 40 år, og mange elektrikere pensjonerte seg under pandemien og nedstengningene. Det er vel mulig at Bidens valg om å betale folk for å holde seg hjemme bidro til dette, men WSJ nevner det ikke.

The climate law will put several hundred billion dollars’ worth of incentives into the economy designed to accelerate the energy transition and boost clean-energy supply chains in the U.S.

Dette vil øke etterspørselen etter arbeidere og presse opp prisene. Masseinnvandringen i sør ser ikke ut til å hjelpe på arbeidskraften.

Georgias guvernør Brian Kemp (R) sier det enkelt.

– There’s not enough people to do all this.

Delstaten Georgia har trukket til seg milliarder av dollar i investeringer, blant annet fra Koch Industries Inc. og det norske selskapet Freyr Batteri.

Freyr får stor­kontrakt på batterier – uten å ha levert batterier. Et «eventyr»?

Politikere i USA og Europa vil forby fossile biler om noen få år, og stiller krav til isolering og energikilder i hjemmene våre. Dette vil selvsagt koste enorme summer, men samtidig kreve tilstrekkelig med dyktige arbeidere.

Det virker som politikerne ikke bryr seg så mye om husholdningenes økonomi. USAs finansminister Janet Yellen hevder at amerikanske skattebetalere har en moralsk plikt til å beskytte Ukrainas grenser.

USAs egne grenser ignoreres av myndighetene. Mangelen på elektrikere og annen arbeidskraft ser heller ikke ut til å skape særlig engasjement hos Biden-regimet.

Man kan stille seg et logisk spørsmål: Er disse politikerne virkelig i stand til å løse det de beskriver som code red og «klimakrise?»

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.