Amerikansk økonomi falt 0,9 prosent i andre kvartal, viser foreløpige tall fra Bureau of Economic Analysis (BEA). Med fall i to kvartaler på rad er amerikansk økonomi etter definisjonen inne i en resesjon.

De fleste økonomene ventet ikke nedgang, men hadde spådd en svak vekst på 0,5 prosent. Det ville likevel stå i sterk kontrast til samme kvartal i fjor, da USA fikk en vekst på 5,7 prosent. (NTB)

Sentralbanksjef Jerome Powell og mange andre økonomer sier at de tviler på at USA ender i resesjon selv om veksten svekkes noe.

Biden og hans finansminister velger fortsatt fornektelsen.

– Vi er ikke på vei inn i en resesjon, sa Biden mandag, mens finansminister Janet Yellen hevdet at dataene ikke peker mot langvarig nedgang selv om veksten er svekket.

– Jeg sier ikke at vi helt sikkert unngår resesjon, men jeg mener det er en vei framover som sørger for et sterkt arbeidsmarked og lavere inflasjon, sa hun.

Balanserer på knivsegg

Sentralbanksjef Powell balanserer på en knivsegg når han prøver å stagge inflasjonen uten å skape resesjon, skriver NTB.

Men resesjonen er allerede et faktum! Dersom BNP faller to kvartal på rad er et lands økonomi teknisk sett i resesjon.

18. mai skrev NTB følgende:

Foran møtet til G7s finansministre i Tyskland sa Yellen at USA neppe ender i resesjon til tross for at renten økes raskt for å stagge inflasjonen.

Men hun frykter at Europa er mer utsatt på energifronten når inflasjonen øker og som følge av den russiske invasjonen av Ukraina.

Så sent som 25. juli gjentok Yellen mantraet om at USA ikke er på vei inn i en resesjon.

– Vi har et veldig sterkt arbeidsmarked, sa Yellen i et intervju med NBC søndag.

Til tross for den høyeste inflasjonen i landet på lang tid, på 9,1 prosent, mener Yellen at store deler av den amerikanske økonomien er robust.

Hun peker på at forbrukerne bruker mer penger, og at det har blitt skapt 400.000 nye arbeidsplasser i måneden så langt i år. Arbeidsledigheten er på 3,6 prosent, det laveste tallet på nær 50 år.

– Dette er ikke en økonomi som er i resesjon, slo Yellen fast.

Det er riktignok mangel på arbeidskraft, det er dette Yellen henviser til når hun bruker begrepet sterkt arbeidsmarked. Men årsaken er de enorme summene Biden-regimet deler ut til folk, slik at de kan overleve uten å jobbe.

– Begrepet har ingen verdi lenger
Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen er kritisk til begrepet resesjon, skriver E24.

– Resesjonsbegrepet har ingen verdi lenger. Trendveksten til et land som Japan er ganske nær null. Da vil det være nesten normalt at det kan gå noen kvartaler med negative tall, sier han.

– I årene som kommer vil vi få mange slike tekniske resesjoner.

Men Andreassen viser til Japan, situasjonen i USA er ganske annerledes. Der kombineres energifattigdom med sosiale konflikter, massemigrasjon og en voldsom trykking av penger. Petrodollaren er truet, og Saudi-Arabia flørter med BRICS-landene.

Og i Det hvite huset sitter en president som ikke virker å forstå noe som helst av det som skjer utenfor Det ovale kontor.

Sentralbanken satt opp renten med 0,75 prosentpoeng onsdag. Men inflasjonen nærmer seg tosifret. Allikevel er rentevåpenet til mer skade enn nytte i en situasjon hvor USA er på vei inn i en stagflasjon, altså en situasjon med høy inflasjon men stagnerende vekst.

Men Biden-regimet må snarest stikke fingeren i jorda og slutte med å gi all skylden til Putin og krigen i Ukraina. Den økonomiske krisen i USA er i stor grad selvpåført. Hvis man nekter å anerkjenne dette faktum, kan man heller ikke løse problemene.

Først må man innse de mest åpenbare realiteter: USA er de facto inne i en resesjon, og dette kan ikke løses ved å trykke opp penger.

Inflasjonen fortsette å stige i USA, 9,1 prosent i juni

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!



Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.