Wall Street-analytikere vil onsdag fokusere på hva Federal Reserves styreleder Jerome Powell sier om hvorvidt sentralbanken kan bremse renteøkningene på sitt neste styremøte i desember. Men i neste rentemøte forventes en renteøkning på 0.75 prosentpoeng.

Feds har allerede indikert at dette vil skje. Dette vil heve rentenivået til et område mellom 3,75 og 4 prosent, og vil også være det fjerde møtet på rad hvor rentenivået heves med hele 0,75 prosentpoeng, skriver Wall Street Journal.

Kritikken av Feds kommer fra begge sider. Enkelte, som  Peter Schiff, mener at så lenge inflasjonen er høyere enn rentene, så vil ikke rentenivået ha noen effekt i forsøket på å begrense prisstigningen.

Andre har pekt på at økt rentenivå i en situasjon hvor USA i praksis er i en resesjon kun vil gjøre vondt verre.

Tjenestemenn og flere privatøkonomer har advart om økende risiko for at Fed vil heve rentene for mye og forårsake en unødvendig kraftig nedgang. Inntil juni hadde ikke Fed hevet renten med 0,75 poeng, eller 75 basispunkter, siden 1994.

– De må tenke på kalibreringen på dette rentemøtet. Målet må være å kjøle ned en økonomi, ikke å kaste økonomien i frysere, sier Diane Swonk, sjefsøkonom hos KPMG.

Inflasjonen og de økonomiske krisene USA opplever er en naturlig konsekvens av politiske valg Biden-regimet må ta ansvar for. Først de massive nedstengningene i forbindelse med pandemien. Deretter en enorm trykking av penger for å dele ut penger til folk som sitter hjemme, i en tid hvor arbeidslivet skriker etter personell.

Så er det vidåpne grenser i sør, og millioner av migranter koster penger, selv i USA. Deretter kommer såkalte grønne tiltak, hvor Biden har gjort USA avhengige av import av noe de har mer enn nok av selv, nemlig olje og gass.

USAs gjeld har passert 31.000 milliarder dollar. Dette utgjør over 90.000 dollar per innbygger, og hele 247.000 dollar per skattebetaler.

At Feds antyder at de ikke kommer til å heve renten på neste rentemøte virker som et forsøk på å hjelpe et presset Demokratisk parti i mellomvalget om en uke.

Debatt om hvor mye mer rentenivået skal heves kan intensiveres etter hvert som det når nivåer som fører til  begrensning i utgifter, ansettelser og investeringer. Feds rentenivå påvirker andre lånekostnader i hele økonomien, inkludert renter på kredittkort, boliglån og billån.

De må senke tempoet. Vi må ikke glemme at en renteøkning på 50 basispunkter er raskt; 75 basispunkter er veldig raskt, sier Ellen Meade, en økonom fra Duke University som tidligere har vært en høytstående rådgiver for sentralbanken.

Enkelte analytikere er skeptiske til at Feds klarer å holde renteøkningene i sjakk i desember, siden de forventer at inflasjonen vil bli høyere enn det man håper og tror. Feds hadde forventet at inflasjonen skulle avta i år, men disse utsiktene har ikke realisert seg så langt.

Eksperter fra Deutsche Bank, UBS, Credit Suisse og Nomura Securities forventer derfor at Feds vil heve rentenivået med 0,75 prosentpoeng også i desember.

Analytikere fra Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley, og Evercore ISI er litt mer optimistiske. Men selv de forventer en økning på 0,5 prosentpoeng.

Enkelte analytikere forventer at rentenivået vil stige kraftig. Eksperter fra FHN Financial forventer et rentenivå på 6 prosent før juni neste år.

– Det åpenbare dilemmaet for finansmarkedene er at mange ting kan være sanne samtidig, og mange av dem trekker i forskjellige retninger. Fed kan bremse i desember, men da fortsatt komme til 6% i vår prognose, skriver Jim Vogel fra FHN Financial til sine klienter i et ferskt notat.

Sentralbanksjefen Powell sitter i en vanskelig posisjon, for uansett hva han velger vil han motta kritikk fra økonomiske eksperter, som er uenige av hva som er veien fremover, ofte avhengig av deres politiske overbevisninger.

– Det handler nå om destinasjonen, ikke reisen, sa sjefsøkonom Michael Gapen i Bank of Amerika i sin rapport mandag.

Reisen blir, som alle forstår, en tøff erfaring for mange amerikanske husholdninger. Situasjonen i Europa er enda verre.

Les også:

Inflasjonen fortsetter å stige i eurosonen

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!


Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.