USAs sentralbank har hevet styringsrenta med 0,75 prosentpoeng. Det kan føre til at renta i Norge om kort tid heves med 0,5 prosentpoeng, tror en økonomiekspert.

Onsdag hevet USAs sentralbank styringsrenten med 0,75 prosentpoeng, det største rentehoppet på 28 år – og det er ventet flere renteøkninger i tiden framover.

– Det de gjør, påvirker europeiske sentralbanker, og det påvirker Norges Bank. Dette baner vei for triple eller doble hevinger i Europa og i Norge. Dette vil bane vei for at Norges Bank kan komme med en dobbel heving (0,5 prosentpoeng) om kort tid, sier leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav Chen til Dagbladets Børsen.

– I Norge er det priset inn i markedet hele ti rentehevinger de neste 18 månedene. Med bakgrunn i det som skjer i USA, kan det bane vei for at det rent faktisk vil skje i Norge, sier Chen videre.

Rentehoppet i USA skjer som følge av høy inflasjon, børsfall og styrket dollar. Ifølge sentralbanksjef Jerome Powell kan renten komme til å øke ytterligere 0,75 prosentpoeng etter bankens neste rentemøte i juli.

Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea sier til TV 2 at rentegrepet i USA vil bidra til tydelige ringvirkninger i Norge. Den norske krona blir svakere, som igjen betyr dyrere importerte matvarer og ferieturer – blant annet.

Men en svakere norsk krone vil bidra til vekst i eksportsektoren.

– Da blir norske varer billigere i utlandet. Norge selger mer, og utlandet kjøper mer. Det vil kunne bidra til flere arbeidsplasser, sier Incedursun.

Norges Bank har sagt at renten sannsynligvis vil bli hevet med 0,25 prosentpoeng til 1 prosent i juni. Flere økonomer tror hoppet kan bli dobbelt så høyt.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.