Britenes finansminister Jeremy Hunt sier inflasjonen er «ondskap», harde valg må tas og at resesjonen er nå en realitet. Årsaken til den økonomiske katastrofen er de høye energiprisene. Men det grønne skiftet er fredet.

Myndighetene bruker nå like mye penger på å erstatte noe av befolkningens økende energikostnader som det koster å drive hele det britiske helsevesenet NHS. Dette i en situasjon hvor NHS er underfinansiert og i en dyp krise. Det anslås at NHS vil mangle opp mot 100.000 helsepersonell innen utgangen av året.

Hunt har få gode nyheter å komme med før jul.

– Jeg er Scrooge som kommer til å gjøre ting som sørger for at julen aldri blir avlyst, sier Hunt ifølge The Times.

– Men jeg håper at folk vil forstå at det kommer til å kreves veldig forferdelige avgjørelser for å få oss tilbake til å igjen bli det fantastiske landet vi alle ønsker å være.

Men han er finansminister i en nasjon som er i ferd med å miste sin sjel. Selv pubene stenger ned på grunn av energiprisene og inflasjonen.

Britiske puber stenger ned på grunn av energikrise og inflasjon

Hunt tok over som finansminister for fire uker siden, og sier at statsbudsjettet ikke inneholder noen gode nyheter. Storbritannia er på vei inn i en resesjon, det vil si negativ økonomisk vekst to kvartaler på rad. Inflasjonen rammer både husholdninger og bedrifter hardt.

Bank of England spådde forrige uke at landet beveger seg mot to år med resesjon, noe landet ikke har opplevd siden starten av 1920-tallet.

Inflasjonen er det største problemet, mener Hunt.

– Den første tingen jeg kan gjøre er å hjelpe Bank of England med å få ned inflasjonen (…) Og hvis jeg kan gi familier og bedrifter visshet om at vi har en plan for å takle inflasjonen, for å bringe tilbake stabilitet til økonomien, da … er viktig del av jobben gjort.

Hunt tok over jobben etter Kwasi Kwarteng, som i tråd med ønskene til nå avgåtte statsminister Liz Truss innførte et budsjett med betydelige skattelettelser, men samtidig stort underskudd.

Selv om også Hunt mener at lavere skatter er god, konservativ politikk, så må man først og fremst sørge for en sunn økonomi.

– Margaret Thatcher sa at det ikke er noe moralsk ved å bruke penger du ikke har.

Britene må gjenskape den økonomiske veksten for å kunne finansiere NHS og andre offentlige tjenester, sier Hunt. Da må inflasjonen bekjempes. Dette skal han løse ved å øke skattenivået, og dermed konfiskere enda mer fra private husholdninger.

Å kutte i unødvendige statlige utgifter virker utenkelig, også for britene. Hva med å stanse den massive migrasjonen over kanalen? Over 40.000 migranter har ankommet Storbritannia i båter over Den engelske kanal så langt i år.

Hva med å revurdere antall milliarder pund som sendes til Ukraina? Hva med å gjennomføre en grundig gjennomgang av statsbudsjettet, og stille spørsmål på hver eneste utgiftpost: Er dette virkelig nødvendig?

Tross alt har britenes statsgjeld nå passert 100 prosent av BNP. Den private gjelden har riktignok sunket litt siden 2020, men er fortsatt på 187 prosent av BNP, og forventes å stige på grunn av den økonomiske krisen. Da holder det ikke med økte skatter. Utgiftene må reduseres kraftig.

Trenger man egentlig nesten 1000 politibetjenter som kun jobber med å bekjempe såkalt hatkriminalitet, bare i London?

Hvis man får kontroll over inflasjonen vil også renteøkningene kunne begrenses, mener finansministeren. Men stabilitet er en mangelvare, på grunn av Putins invasjon av Ukraina.

– Dette er en «made in Russia»-resesjon, og vi må gjenopprette den stabiliteten som det første skrittet til vekst.

Med andre ord: Hunt gjør som alle andre vestlige politikere, han gir Putin skylden for alle problemene. Mange økonomer peker på det enkle faktum at både inflasjonen og energikrisen startet lenge før krigen, og at europeisk økonomi har hatt lav vekst i mange år.

Sagt på en annen måte: Pandemi, pengetrykking og en selvpåført energikrise er hovedårsakene til inflasjonen. Å øke rentene forverrer bare situasjonen, uten å løse de grunnleggende problemene.

Heller ikke Hunt virker interessert i å ta tak i de massive kostnadene som følger det grønne skiftet. Tvert imot: Såkalte grønne tiltak fortsetter for fullt, blant annet øker man skattene på fossil energi, og subsidierer ustabil kraft som vindkraft.

Mens energiprisene skyter i været, planlegger britiske myndigheter å innføre regler som kan ruinere mange familier. Det handler blant annet om å fase ut gasskokere, som sørger for varmt vann og vannbåren varme.

Målet om «Net Zero» står fast. Man kan selvsagt støtte et slikt mål, men man kan ikke påstå at det ikke vil koste enorme summer. Selv klimaentusiaster forstår dette, men de mener at det er viktigere å redde kloden enn å redde økonomien.

Det grønne skiftet trumfer alt, også Storbritannia i kanskje den største økonomiske krisen side andre verdenskrig.

Les også:

Nullutslipp er en stalinistisk fantasi

Kjøp julegavene fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.