Inflasjonen i Storbritannia steg i oktober til 11,1 prosent, ifølge ferske tall. Torsdag er det duket for et nytt krisebudsjett fra regjeringen.

I september lå inflasjonen på 10,1 prosent, dermed var økningen på 1 prosentpoeng, ifølge tall fra Storbritannias statistikkbyrå (ONS).

Det er 41 år siden Storbritannia hadde en like høy inflasjon som nå. I forkant var det ikke ventet at inflasjonen kom til å stige såpass i oktober. Prognosene fra markedene lå på 10,7 prosent.

Høye energipriser

I løpet av det siste året har gassprisen steget med 130 prosent mens strømprisene har steget med 66 prosent, ifølge tall fra ONS.

– Til tross for energipristaket har økende gass- og strømpriser drevet inflasjonen til det høyeste nivået på over 40 år, sier sjeføkonom i ONS, Grant Fitzner.

Pristaket som ble innført i oktober innebærer blant annet at britiske husholdninger ikke skal betale mer enn 2.500 pund i året på energikostnader. Men matpriser og økte transportkostnader har også drevet inflasjonen opp.

Nytt budsjett

Ifølge finansminister Jeremy Hunt, som torsdag skal legge fram et budsjett for å takle de mange økonomiske problemene i Storbritannia, er det Russlands krig i Ukraina og ettervirkningene av pandemien som har skylden for prisstigningene.

– Denne lumske økningen tærer på folks lønninger, husholdninger og sparing, samtidig som den hindrer enhver mulighet for langsiktig økonomisk vekst, sier Hunt.

Hans budsjett følger det kontroversielle «minibudsjettet» som ble lagt fram av forrige statsminister Liz Truss’ regjering i september. Det budsjettet fikk flere uønskede konsekvenser for økonomien og førte til slutt til at Liz Truss gikk av.

Renteøkning

Storbritannias sentralbank Bank of England gjennomførte denne måneden den største renteøkningen siden 1989 for å takle inflasjonen. De har også advart om at den britiske økonomien kan gjennomgå en rekordlang resesjon fram til midten av 2024.

Hunt la onsdag til at tøffe avgjørelser vil være nødvendig i torsdagens budsjett for å hjelpe Bank of England med å nå sitt mål om en inflasjon på 2 prosent.

– Vi kan ikke ha langsiktig, bærekraftig vekst med høy inflasjon, sa han.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.