I NRK Debatten 30. september kom Lene Westgaard-Halle med beroligende ord til bekymrede norske strømkunder. Her kom hun med spådommer som kan vise seg svært så ødeleggende for hennes parti Høyre.

For selv om Westgaard-Halle opptrer som en entusiastisk SV-tilhenger, eller eventuelt som et klimahysterisk MDG-medlem, så er det faktisk Høyre hun representerer på Stortinget.

Les også: Høyre-kvinne skuffet over at SV ikke blir med i regjering

Innledningsvis sier Westgaard-Halle at vi riktignok må forvente en liten økning i strømprisen på kort sikt, som følge av kablene til kontinentet og Storbritannia. Hun anslår at en normal husholdning vil få prisøkning som tilsvarer rundt 50 kroner i måneden. Men på lang sikt vil det angivelig bli billigere strøm.

Solvang presser henne etter hvert på hva hun mener med kort sikt. Svaret får Solvang til nesten å miste munn og mæle.

– Kort sikt er de nærmeste ni årene, sier Westgaard-Halle.

Hvor mange normale mennesker bruker begrepet «kort sikt» om ni år med økte priser?

Hun lovte samtidig at strømprisene skulle bli billigere fra 1. oktober, til tross for åpningen av kabelen til den engelske kysten.

For å ta det siste først: Spotprisen på strøm er nå nesten 150 øre per kWt her i Vest. Den har gått opp nesten 20 øre bare siden i går, etter et hopp på over 25 øre de foregående dagene (NordPool). Øst har samme prisutvikling.

På Sørlandet har prisen allerede nådd 152,48 øre per kWt.

Les også: Gassprisen i taket, har steget med 24 prosent på et døgn

Litt enkel matte basert på et vanlig forbruk av strøm for en familie med to barn gir oss noen tall. Siden fjoråret var et år med ekstremt lave strømpriser, har jeg sammenlignet med 2019, et år med mer normale priser.

Hvis jeg regner sammen hva vi har betalt ekstra for strøm i august, september og oktober og november, og antar at strømprisene forblir på samme nivå ut måneden, og øker med 6-9 øre i november (som i et normalår), så blir resultatet som følger:

På fire måneder har vi da betalt litt over 5400 kroner mer for strøm enn vi gjorde i samme periode i 2019.

50 kroner i økt strømregning i 9 år blir 5400.

Vi har da altså allerede betalt 50 kroner for hver måned fram til 1. august 2030. Spådommen til Westgaard-Halle vil da være oppfylt, og hvis vi skal tro på henne, så er strømprisene normalisert fra desember.

Er det noen som tror seriøst at vi ikke vil oppleve høyere strømpriser fra og med 1. desember?

Hvis strømprisene skulle gå ned i november og desember, vil resultatet bli litt annerledes, men det er nesten utenkelig at vi ikke passerer 5400 kroner ekstra i strømregning før jul, det vil si i løpet av fem måneder.

Kanskje noen som har penger igjen etter å ha betalt strømregninga kan spandere en kalkulator på denne stortingsrepresentanten fra Høyre?

Samtidig har bensinprisen passert 19 kroner flere av de siste dagene. Det blir mange små bekker av «det grønne skiftet». I tillegg truer renteøkninger og inflasjon, som gjør alt dyrere. Enkelte analytikere spår allerede stagflasjon, som betyr en periode med stagnasjon i den økonomiske veksten, kombinert med høy (og ofte ukontrollert) inflasjon. Andre symptomer på stagflasjon kan være økende arbeidsledighet eller nedgangstider i økonomien.

Westgaard-Halle kommer med sine spådommer nokså tidlig i programmet, som du kan se via linken nedenfor.

NRK Debatten 30. september

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.