Tor Reier Lilleholt er analysesjef hos Volue insight. Han mener vi må forberede oss på fem år med store svingninger før strømprisene stabiliserer seg på rundt 50 øre per kilowattime fra 2026. Med andre ord: Strømkrisen vil koste vanlige husholdninger hundretusenvis av kroner.

Så Lene Westgaard-Halles spådom om at strømeventyret kun vil koste en normal familie 50 kroner i måneden på «kort sikt» leder fortsatt konkurransen om tidenes dårligste spådom.

– Vi har sett på politiske beslutninger, planer for nye utvekslingsforbindelser, fremtidig teknologiutvikling og målsettinger for klima som påvirker investeringene. Dette påvirker balansen mellom ulike produksjonstyper i de ulike land over tid. Basert på dette, gir våre simuleringsmodeller signaler om prisforventning, sier Lilleholt til Dagens Næringsliv.

Lilleholt har 25 års erfaring som strømanalytiker. Han inngikk selv fastprisavtale i august, og slipper unna den økonomiske katastrofen rent personlig.

– Vi analyserer utviklingen fra 15 minutter til 30 år frem i tid. I det siste har vi sett elleville enkelte dager. Og det vil vi se mer av. Vi er nå, som det er kaldt, i den situasjonen at vi her i Sør-Norge har brukt opp all produksjonskapasiteten. Da er vi avhengige av å kunne importere, og dermed importerer vi også de europeiske strømprisene, sier han.

Årsaken er «det grønne skiftet«, som går altfor fort.

– Ja. Årsaken er rett og slett at det grønne skiftet går for fort. Kullkraft og kjernekraft fases ut fortere enn ny fornybar kraft kommer inn i markedet. Tyskland har alene stengt ned 100 TWh kjernekraft og skal stenge ned resterende 60 TWh neste år. I sum er dette mer enn den samlede norske kraftproduksjon.

Lilleholt spår altså fem år med svingende og skyhøye strømpriser. Da blir kostnadene som våre idiotiske politikere har påført oss, merkbare for de fleste. Fem år med 4000 kroner i økt strømregning utgjør en liten formue på 240.000 kroner. Det er ikke så mange som har slike beløp liggende og slenge.

Da blir det mindre ferie, mindre kos, mindre fritidsaktiviteter til barna. «The Great Reset» utspiller seg bokstavelig talt foran øynene våre.

I tillegg vil vi få økende inflasjon, og de som har gjeld, vil oppleve høyere renteutgifter. Summa summarum: Vi blir fattigere, så mye fattigere at det vil gå ut over livskvaliteten.

Derfor har Øystein Stray Spetalen rett når han beskriver de høye strømprisene som «en nasjonal katastrofe».

Les også: Øystein Spetalen om strømprisene: – En nasjonal katastrofe

De få mediene som advarte mot dette, gang etter gang, beskrives som «søppelmedier» og konspirasjonsteoretikere.

– Dette kommer til å bli turbulent fordi vi er blitt så avhengige av globale markeder for særlig gass, men også kull. Det eneste som på kort tid vil kunne bidra med større grad av stabilitet, er at nedstengningen av kjernekraft blir utsatt, noe som blant annet er et tema i Sverige, sier Lilleholt.

Men dette forutsetter at en svensk regjering befolket av rene kvakksalvere skal ta til vettet. Hva er egentlig sannsynligheten for dét?

Les også: Sverige: Ministerutnevnelsene – en åpen provokasjon

Vindkraften skulle være redningen, men det blåser ikke når det er kaldt. Dessuten liker ikke folk å se sine omgivelser bli rasert.

Havvind er foreløpig en kostbar utopi. Kina gir blaffen, fyrer med kull og håver inn trilliarder på Vestens idiotiske økonomiske selvmord. Og norske politikere vil gå foran som et godt eksempel, og vise hvor raskt man kan ruinere et av verdens rikeste land med symbolpolitikk.

Marius Holm Rennesund i Thema Consulting traff godt i 2015 da han spådde fem år med relativt stabile priser – og deretter en kraftig prisoppgang.

Men Rennesund kan ikke ha trodd på sine egne spådommer. For han har ikke tegnet noen fastprisavtale og må derfor betale like dyr strøm som de fleste.

– Jeg har selv en spotprisavtale på strøm, slik at jeg kjenner prisøkningen vi nå ser.

Rennesund er et klassisk eksempel på mangelen av «Skin in the game».

Mitt råd til dem som spurte, var å binde strømmen i august. Min nabo bandt strømmen til 52 øre/kWh i fem år. Jeg tipper han er fornøyd i dag.

Men de fleste følger jo markedsprisen. Det blir noen tunge år for skattebetalere uten bostøtte.

Særlig når nyheter om nedlagte arbeidsplasser preger forsiden på lokalavisen Stavanger Aftenblad.

Stålverket på Jørpe­land legges ned
77 ansatte ved Stavanger Steel AS mister jobben til sommeren.

Det er flere grunner til at bedriften, som har eksistert i over hundre år,  legges ned. Men de høye strømprisene spiller åpenbart inn.

Stålverket hadde i 2020 energiutgifter på sju millioner kroner. I år har virksomheten hatt i overkant av en million kroner høyere strømpris per måned enn i fjor, ifølge lokalavisen Strandbuen.

Spår fem år med elleville strømpriser: – Det grønne skiftet går rett og slett for fort 

 

Kjøp Kents bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.