Strømprisene setter stadig nye rekorder, men kan neste uke gå enda høyere – mye høyere, ifølge kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt.

Mandag når vi trolig maksproduksjon, sier Lilleholt, som er kraftanalytiker og analysesjef i Volue Insight.

– Vi er allerede i en presset situasjon. En hendelse kan få ekstreme utslag. Får vi kraftpriser på flere tusen euro per megawatt-time, kan vi fort få priser til forbruker på kanskje 10 kroner per kilowattime for en enkelttime.

I de timene Norge går til maksproduksjon kan prisene gjøre hopp fra time til time fra for eksempel 200 til 1400 euro per megawatt-time. Det er ekstremtilfeller, men det har allerede inntruffet i Europa i vinter, sier Lilleholt.

– Prisen har i enkelttimer vært oppe i 2000 euro per megawatt-time i England og Tyskland, påpeker han.

Document meldte i går at atomkraftverket i Oskarshamn i Sverige kan måtte stenge for reparasjoner.

Det vil umiddelbart slå hardt ut på strømprisene i Stockholmsregionen, som allerede sliter med strømtilgangen om vinteren og har liten produksjon ut over kjernekraften.

Men det kan dytte strømprisene enda høyere også i Norge.

Reaktoren som eventuelt må stenges, produserer 1450 megawatt.

– Statnett har nå begrenset eksporten på forbindelsen til Stockholmsområdet til 1000 megawatt. Ved et frafall på 1450 megawatt i produksjonen i Sør-Sverige, vil dette skape en flaskehals. Norske strømpriser vil ligge lavere enn de sørsvenske. Over tid vil det føre til at vi bruker mer vannkraftproduksjon for eksport til Sverige, sier Lilleholt.

Han tror ikke eventuell stengning i Oskarshamn alene vil gi vesentlig høyere pris, men «det vil kanskje skru prisen ett hakk til oppover».

Sparer på fastprisavtale

Kraftanalytikeren inngikk i august fastpris-avtale på snaut 40 øre per kilowattime inkludert moms for sin privatbolig, forteller han til Dagens Næringsliv.

– Mandag var vel prisen på opp mot 2,50 kroner. Jeg sparer dermed rundt to kroner per kilowattime nå, sier Lilleholt.

Han vil imidlertid ikke anbefale å inngå fastprisavtale nå.

 – Nei, nå bikker de fleste vinterkontraktene 1,20 pluss moms.

– Veldig få nordmenn har normalt fastpris på strøm?

– Ja. Og det forstår jeg. Du skal helst ha litt peiling. Du risikerer å bomme, men da jeg tegnet fastpriskontrakt tidligere i år, var jeg ikke i tvil om at prisene ville gå kraftig opp. Og situasjonen ville vært enda verre om vi ikke hadde fått godt med regn i oktober. Uten den nedbøren, tør jeg ikke tenke på hvor langt prisene hadde gått opp.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.