Høyspentledning på den såkalte Vinstralinja i Lillomarka i Nittedal. Kraftledningen går fra Vinstra i Gudbrandsdalen til Oslo. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB

Strømprisen på Østlandet når stadig nye høyder. Hoppet i strømpris har forårsaket en dobling av januar-regningen og kan forårsake en tredobling av nordmenns strømregning i februar, sammenlignet med i fjor. Det har ingenting med strømkabelen til Tyskland å gjøre, sier direktør for kraftforvaltning i Entelios, kulden er årsaken. Det er feil, svarer Kent Andersen.

Fredag morgen nådde timeprisen på Østlandet nye toppnivåer, med en pris på hele 2,57 kroner per kilowattime, utenom nettleie og avgifter, skriver E24. Direktør for kraftforvaltning Andreas Myhre i Entelios sier til E24 at dagens strømpris er den høyeste han har sett.

– Jeg finner ikke noen høyere priser for Østlandet i mine data, som går tilbake til 2002.

– Det har vært noen voldsomt høye priser i Midt-Norge på grunn av begrenset nett, men på Østlandet har vi ikke sett slike priser før. Så dette er rekord, sier han.

Kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Wattsight bekrefter Myhres utsagn om rekordpriser, men påpeker at Bergen opplevde langt høyre priser i 2010.

– Østlandet har rekordhøy strømpris, sier Lilleholt til E24.

– Her opplevde man ikke de ekstreme prisene som vi så i 2010. Men i Bergensområdet var prisen oppe i 14 kroner per kilowattime i noen enkelttimer i 2010. Så bergenserne har opplevd verre før, sier han.

Ifølge E24 var strømmen rekordbillig i 2020, og til tross for en tøft start på året med dobbelt så dyr strøm i januar og en mulig tredobling i februar, mener Myhre at strømprisene vil normalisere seg og at året vil bli et «normalt år». Det er kulda som forårsaker prishoppet, skal vi tro Myhre.

– Jeg tipper du får en tre ganger høyere februarregning i år enn i fjor. Januar var vel om lag dobbelt så høy som i fjor. Men så er vinteren over, og det roer seg. Hvis noen er veldig bekymret for de høye prisene, så kan de også velge fastpris, sier han.

Myhre avkrefter overfor E24 at prishoppet har noe med strømkabelen til Tyskland å gjøre.

– Den kabelen bidrar til å senke prisene, sier han.

Det bestrider Documents journalist, forfatter og nestleder i Demokratene Oslo Kent Andersen.

– Det er feil, sier Andersen og forklarer hvordan det hele henger sammen:

– Overføringskabeler bidrar til at energi-sektoren kan tjene enda mer penger. At overføringskabler senker prisene er en seiglivet løgn som spres på repeat i media av de som står bak innføringen av ACER – og de lyver om dette bevisst av tre grunner: For det første vil de ikke ødelegge gullgåsa som melker penger av norske strømkunder. For det andre vil de ikke irritere EU, for da får de ikke jobb der. Og for det tredje vil de ikke avsløre at de er ansvarlige for historiens dummeste vedtak: Å gjøre Norge til en del av EUs totalt dysfunksjonelle kraftforsyning, med noen av verdens høyeste strømpriser.

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂