Prisen på strøm var i andre kvartal tre ganger høyere enn samme kvartal i 2020. Sør-norske forbrukere betaler regningen for kraftkablene til Europa, der CO2-avgifter har resultert i økt etterspørsel etter norsk vannkraft. Til vinteren kan kilowattprisen fort stige til over en krone, mener eksperter.

Statistisk Sentralbyrå (SSB) skriver det slik:

Høyere priser på brensel og utslipp av CO2 har ført til økt pris på fossil kraftproduksjon i Europa. Siden det europeiske og norske kraftmarkedet er tett knyttet sammen via mellomlandsforbindelser, har strømprisen også økt i Norge i 2. kvartal. (SSB)

I SSBs statistikk skilles det ikke på prisene i Sør- og Nord-Norge:

Den totale strømprisen for husholdninger, medregnet avgifter og nettleie, var i gjennomsnitt 116,1 øre/kWh i 2. kvartal 2021, ifølge nye tall fra statistikken Elektrisitetspriser. Dette er en oppgang på hele 60 prosent sammenlignet med 2. kvartal 2020. Av den totale strømprisen utgjorde kraftprisen 44 prosent, nettleien 23 prosent og avgiftene på elektrisk kraft de resterende 33 prosentene. Det var en liten nedgang i nettleien i 2. kvartal som følge av at Statnett har redusert sin andel av nettleien for 2021 med 24 prosent sammenlignet med året før. Bakgrunnen for tiltaket er å bedre den vanskelige økonomiske situasjonen mange strømkunder har som følge av korona-pandemien, ifølge Statnett. (SSB)

Dyrt i sør

Gjennomsnittspris er en ting, landsdelspris noe helt annet. Tirsdag 10. august var kilowattprisen i Oslo nesten 42 øre høyere enn i Tromsø:

 

Kraftprisutviklingen i Oslo (øverste kurve) og i Tromsø (nederste kurve) siste uke. Skjermdump: Nordpool

Kraftprisene i Sør-Norge er likevel lav mot hva britiske forbrukere må betale. Ifølge Nordpools markedsdata, ligger prisen per kilowattime tirsdag på mot det dobbelte av den norske gjennomsnittsprisen.

Norsk og tysk kraft kobles sammen, nå kommer strømsjokket

Allerede 18. juni ble verdens lengste undersjøiske kraftkabel North Sea Link, testet. Den 720 km lange kabelen går fra Kvilldal i Rogaland over Nordsjøen til Blyth utenfor Newcastle. Rødts Bjørnar Moxnes gruer seg til den blir endelig åpnet i oktober:

– Det er ingen tvil om at de høye prisene i Sør-Norge er påvirket av Nordlink, og nå venter jeg med gru på oktober, når North Sea Link kommer. (Nettavisen)

Kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt sier til TV2 at vi fort kan få priser på over en krone/kilowattime, før nettleie, også i Norge:

Han forklarer at lite nedbør gjør at vi får stadig mindre vann i magasinene, samtidig som vi eksporterer mye av kraften ut til Europa.

– Når vi ikke får fylt opp lagrene, mens det gradvis nærmer seg vinteren, kan det bli anstrengt. Det kan gi vesentlig høyere priser. Det er ikke utenkelig at vi kan ende opp med å betale opp mot en krone per kilowatt time bare som ren kraftpris, sier analytikeren. (TV2)

Tredobling av strømprisen for husholdninger (Statistisk sentralbyrå – SSB)

Den norske strømmen er sluppet ut av flaska (abcnyheter)

Overbevist om høyere strømpriser framover: – Det er ikke tvil! (Nettavisen)

Strømprisen har skutt i været – frykter for vinteren (TV2)

Sendte strøm til britene for første gang: – En stor norsk ingeniørbragd (E24)

Les også:

Regjeringen, Ap og MDG går hånd i hånd for å gjøre strømmen dyrere (Document, 23.09.20)

Tysk riksrevisjon med ny og skarpere kritikk av Merkels «Energiewende» (Document, 14.04.21)

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂