Statsminister Erna Solberg og forbundskansler Angela Merkel (på skjerm i bakgrunnen) under den offisielle åpningen av NordLink, den første strømforbindelsen mellom Norge og Tyskland. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Torsdag 27. mai blir den nye strømforbindelsen mellom Norge og Tyskland åpnet. Konsekvensene for Norge blir dårligere strømforsyning, massiv utbygging av vindkraft, høyere strømpriser og en fattigere befolkning.

NordLink strekker seg 623 kilometer fra Tonstad i Agder til Wilster i Schleswig-Holstein og er den lengste undersjøiske kabelen i sitt slag.

– NordLink er et stort og viktig prosjekt for fremtidens klimanøytrale energisystem. Vi er stolte av å ha gjennomført dette prosjektet, og med det å ha satt nok en verdensrekord, sier konsernsjef Hilde Tonne i Statnett til NTB.

Men ikke alle er like begeistret, for å si det forsiktig.

– Disse kablene er infrastrukturen som sammen med Acer og den nye energiloven skal gi oss de samme strømprisene i Norge som i resten av Europa. Prisen er det norsk kraftkrevende industri og våre egne husholdninger i Sør-Norge som må betale, sier Bjørnar Moxnes, partileder i Rødt.

Regjeringen, med støtte fra FrP og Arbeiderpartiet, mister alle former for gangsyn når det gjelder prosjekter som kommer under den hellige fanen «klimatiltak».

– Vi bor i et kaldt og mørkt land langt mot nord. Lave strømpriser fra fornybar energi er ett av industriens eneste konkurransefortrinn og avgjørende for befolkningas velferd. Dette er nå satt i spill av kortsiktig profitt fra energi-lobbyen, mener Moxnes.

Norske strømkunder finansierer galskapen via nettleien. Samtidig blir strømprisen høyere. Det er altså snakk om et dobbelt ran ved høylys dag.

I tillegg planlegges det to nye gigantkabler, mellom Norge og henholdsvis Sør-England og Skottland.

Til sammen vil de tre kablene teoretisk kunne utveksle over 30 prosent av Norges dagsproduksjon av elektrisk kraft – og nesten halvparten av all kraft i landet produsert sør for Dovre.

Så dermed er ikke Norge selvforsynt med verdens reneste kraft lenger. Konsekvensene ser vi blant annet i den vanvittige raseringen av vår natur, på grunn av en massiv utbygging av subsidierte, ulønnsomme og miljøødeleggende vindkraftanlegg.

Erna Solberg enser ikke de massive protestene fra «sammensuriet». Som alltid plasserer Solberg-regjeringen interessen til norske skattebetalere helt bakerst i køen.

Det er nesten ikke grenser for hvilken idioti vi skattebetalere må holde ut: Acer, CO2-fangst, elektrifisering av sokkelen, NordLink, snart North Sea Link og North Connect. De nye strømmålerne koster en formue. Regjeringen legger i en ny forskrift opp til en fremtid hvor husholdningene må akseptere at strømmen kobles ut fra tid til annen på grunn av strømmangel.

– Forskriftsendringen trer i kraft 15. april 2021 og innebærer at nettselskap og forbrukskunder kan inngå avtaler om tilknytning til strømnettet med vilkår om utkobling eller reduksjon i strømforsyningen.

Vi skal ha kjøttskam, flyskam, bilskam. Vi betaler tusenvis av kroner i bompenger. Ferger skal elektrifiseres, bilparken skal elektrifiseres. Men vi har ikke strøm nok til alle disse symboltiltakene.

Strømmangel? I Norge?
Det kunne vært komisk, men det er bare dypt tragisk.

Alt for å tilfredsstille EU (som vi sa nei til i to folkeavstemninger). Norske skattebetalere er uvesentlige for regjeringen. De vil heller forsøke å hjelpe dronning Merkel i å rydde opp etter den skandaløse Energiewende-politikken, som i to omganger har blitt utsatt for kraftig kritikk fra den tyske riksrevisjonen.

Strømprisen til private husholdinger i Tyskland ligger nå 43 prosent over EU-gjennomsnittet og er Europas høyeste med ca.  kr 3,20 pr. kWh. Det tilsvarer ca. 64.000 kroner året for et vanlig rekkehus i Norge.

Argumentet om at strøm også skal være en vare som konkurrerer på det åpne markedet, kunne hatt noe for seg hvis prinsippet ble fulgt også på andre områder.

Hvorfor koster en øl på butikken godt over 20 kroner i Norge, mens prisen i Tyskland kan synke ned mot 10 prosent av dette? Hvorfor må vi betale enorme summer i avgifter på nye biler som er nesten helt uten utslipp?

Men strøm er ikke en vanlig forbruksvare. I et kaldt land langt mot nord er vi helt avhengige av stabil tilgang på strøm.

Strøm har alltid vært billig i Norge, takket være vår tilgang på ren og billig vannkraft. Men det virker som om våre politikere ikke kan tåle at noe ikke er svindyrt i Norge. Tenk om skattebetalerne fikk beholde litt mer av lønna si? Uutholdelig, virker det som.

Documents egen klimaekspert Kent Andersen har advart i en rekke artikler og i en hel bok om konsekvensene av dette klimahysteriet. Det blir skyhøye strømpriser og kraftmangel. Vår konkurranseevne svekkes. Skatter og avgifter må økes. Økonomer frykter nå inflasjon, som vil redusere verdiene på våre eiendeler.

Strømprisene i Sør-Norge er allerede i ferd med å tilpasse seg tyske priser. Denne trenden vil forsterkes nå som flaskehalsen mellom den sørlige landsdelen og Tyskland er borte.

Vi skattebetalere har ikke noe særlig valg, vi må bare punge ut og håpe strømmen ikke skrus av altfor ofte. Og hele sirkuset styres fra Brussel.

Ny kraftkabel til Tyskland gir strømsjokk: Høyeste strømpris i Sør-Norge på 15 år (Nationen, bak mur)

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.