Høyspentledning i Lillomarka i Nittedal. Foto: Paul Kleiven / NTB

Årets høyeste timepris på strøm kommer mandag, ifølge flere medier. I deler av landet blir prisen over 2 kroner per kilowattime. Mange ser til den nye regjeringen, og lurer på om den vil gjøre noe.

NTB melder om saken og forteller at fra klokken 16 til 19 blir prisen over 2 kroner og 2 øre per kilowattime på Vest-, Sør- og Østlandet. I Sør-Norge mellom klokken 17 og 18 stiger prisen til hele 2 kroner og 80 øre, ifølge tall fra NordPool, melder Nettavisen.

Legger man til nettleie og ulike avgifter, må folk i Sør-Norge på det meste ut med over 4 kroner kilowattimen, ifølge E24.

Innbyggerne i Midt- og Nord-Norge slipper langt billigere unna. Her er mandagens høyeste strømpris 29 øre per kilowattime.

Den offisielle forklaringen på prishoppet, som ukritisk refereres også av NTB,  er at det er «lite vind pluss en veldig kald helg». I tillegg er det visstnok svært høye strømpriser i Europa, noe som forklares med at produksjonskostnadene på kull- og gasskraftverkene er høye.

Ikke alle innser hvorfor norske myndigheter har satt landet i en situasjon der høye strømpriser i Europa skal påvirke norsk prisnivå, all den tid Norge i utgangspunktet er selvforsynt med strøm.

Det som ikke berøres i denne typen offisielle «forklaringer», er sammenhengen mellom høye norske strømpriser og eksport av norsk strøm til land i Europa, land der man bevisst har sabotert sin egen energiforsyning.

En slik bratt stigning i strømprisene har aldri vært noe tema når politikerne og strømbransjen har lagt frem sine perspektiver for norsk energiforsyning.

Tvert imot har norske forbrukere og velgere fått høre at det skulle lønne seg for Norge å bli med i et felles europeisk kraftmarked. Dessuten er dette en del av noe fint og visstnok veldig nødvendig som kalles «det grønne skiftet».

Grønt skifte er noe alle roper hurra for.

Men noen har antagelig i sitt stille sinn lurt på hva dette skiftet innebærer i praksis. Nå begynner det å gå opp for stadig flere hva det handler om, nemlig knapphet og høyere priser på energi, og etter hvert trolig også på andre nødvendige goder. Kort fortalt går det ut på å gjøre livet surt for oss selv. Hurra?

NTB forteller at det antas at prisene faller igjen på tirsdag, da værforholdene blir bedre. Så går de kanskje opp igjen dagen etter, da?

Stadig flere kommer trolig til å stille spørsmål ved Norges deltakelse i denne strømpris-karusellen. Hvilke grupper i den norske befolkning er det egentlig som har bedt om dette?

 

Les også:

Barth Eide bekrefter: Klimahysteriet, energikrisen og strømprisene skal økes

 

Bestill denne nye utgivelsen fra Document Forlag:

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Les også denne, mer aktuell enn noensinne:
Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.