Intet nytt å melde i sakens anledning: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Lise Åserud / NTB / POOL

Mandag får deler av Sørøst-Norge den dyreste sommerstrømmen noensinne, med en pris på over 3 kroner per kilowattime.

NTB melder at døgnprisen for strømområdet NO2, som omfatter Sørøst-Norge, passerer 3 kroner per kilowattime mandag. Det første gang det skjer på sommerstid.

Prisen vil da være 3,01 kroner per kilowattime for strømområdet, som omfatter Vestland sør for Hardangervidda, Rogaland, Agder, Telemark og gamle Vestfold, skriver Europower.

Prisen er før nettleie, avgifter og strømstøtte.

Døgnprisen er den høyeste i år og bare slått av to dager før jul i desember i fjor, viser Nord Pools historikk.

I Tyskland ligger strømprisene på over 4,50 kroner per kilowattime før nettleie og avgifter mandag kveld. Prisene i Danmark følger stort sett de tyske gjennom hele døgnet.

Dermed blir det også eksport av strøm fra Sørlandet til Danmark mandag. Det blir også eksport fra de norske prisområdene til Sverige.

Norsk strømeksport fortsetter altså ufortrødent, til tross for at myndighetene «følger nøye med» og har lovet å se på muligheter for å redusere eller stanse denne eksporten.

I Oslo-området (NO1) og for Vestlandet nord for Hardangervidda (NO5) blir døgnprisen på 179 øre per kilowattime. Det er den høyeste døgnprisen siden 1. juni.

I Midt-Norge (NO3) og Nord-Norge (NO4) blir døgnprisen som vanlig nær null, med 3,29 øre per kilowattime før nettleie og avgifter.

Det er ikke kommet signaler om noen akutte tiltak fra myndighetene i forbindelse med denne prisøkningen.

Les også: 

Oppgitt Listhaug: Norsk strømrasjonering vil være en skandale

Sommer er tid for å lese gode bøker:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Stadig like aktuell:
Kjøp Kents bok her!

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.