Strømmaster i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB

Strømprisene forsetter sin elleville utvikling. Tirsdag blir snittprisen Oslo, Bergen og Kristiansand nær 6,5 kroner kilowattimen. Det er ny prisrekord for de tre områdene.

De dårlige strømpris-nyhetene kommer nå nærmest daglig for norske forbrukere og bedrifter. Nå melder NTB om nok en pristopp, nemlig tirsdag denne uken.  Det er Oslo, Bergen og Kristiansand det nå går verst utover.

Dette viser foreløpige tall fra nettsidene til strømbørsen Nord Pool.

Snittprisen for områdene til de tre storbyene (N01, N02 og N05), vil tirsdag ligge på 6,43 kroner.

I Midt-Norge (N03) blir prisen 3,97 øre per kWh på sitt høyeste og i Nord-Norge (N04) blir den 1,12 øre.

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

Snittpris i landet

Snittprisen i landet vil tirsdag ligge på 3,93 kroner per kWh. Det er 2,94 øre høyere enn på mandag og 3,074 kroner høyere enn samme dag i fjor.

Den høyeste døgnprisen på strøm tirsdag finner vi i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge på 6,43 kroner per kWh. Deretter kommer Midt-Norge med en døgnpris på 2,67 øre og Nord-Norge med en døgnpris på 1,091 øre.

I tillegg til spotprisen på strøm kommer forbruksavgift (16,69 øre per kWh), avgift til Enova (1 øre per kWh) og et eventuelt påslag fra strømselskapene.

På toppen av det hele legges en merverdiavgift på 25 prosent, og på siden kommer nettleie. I Nordland, Troms og Finnmark er det ingen merverdiavgift på strøm, og i Finnmark og Nord-Troms slipper man også å betale forbruksavgiften.

Lavest pris i nord – igjen

Den laveste kWh-prisen tirsdag blir mellom klokken 23 og 00 i Nord-Norge, da på 1,068 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge 5,57 kroner og Midt-Norge 1,91 øre.

Søndag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 8,22 kroner per kWh og 0,67 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 1,29 kroner per kWh og 5,0049 øre per kWh

Les også: 

NVE: Høye priser åpner ikke for restriksjoner på strømeksport

 

To gode bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.