Foto: Gorm Kallestad / NTB

Strømsjokkene kommer nå på rekke og rad. Mandag blir det høyest priser i Sørvest-, Vest- og Sørøst-Norge. Mellom klokken 17 og 18 vil prisen der ligge på 6,016 kroner per kilowattime (kWh).

Prisgaloppen omkring strømprisene fortsetter å legge en demper på det som skulle være glede og forventning i førjulstiden. Skyhøye strømregninger gjør noe med både økonomien og humøret hos folk flest. I tillegg rammes næringslivet hardt.

NTB melder om prisprognosen for starten på kommende uke, midt i adventstiden:

I Midt- og Nord-Norge blir prisen 4,14 kroner per kWh på sitt høyeste, viser tall fra strømbørsen Nord Pool.

Regjeringen innførte fra 1. september en strømstøtteordning som dekker 90 prosent av prisen over 70 øre per kWh, som regnes ut fra snittprisen på strøm per måned for hvert område.

Denne strømstøtten er så finurlig utformet at det er mange som opplever å få sjokk når regningene kommer, det kan virke som om det ikke er noen såkalt støtte med i bildet i det hele tatt.

Ser man bort fra støtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (15,41 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 7,72 kroner. I Nord-Norge er det ingen moms, og i Nord-Troms og Finnmark er det heller ingen forbruksavgift.

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer. Det er uansett dyrere å ta seg en dusj enn det noen gang har vært her i landet.

Den laveste kWh-prisen mandag blir mellom klokken 23 og midnatt i Nord-Norge, da på 1,15 kroner. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge 2,75 kroner og Midt-Norge 2,1 kroner.

Lørdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 4,39 kroner per kWh og 79,9 øre per kWh.

Samme dag i fjor var den på 1,76 kroner per kWh og 40,9 øre per kWh, så prisøkningen er formidabel.

Mange nordmenn sender i disse dager en førjulstanke til den rødgrønne regjeringen.

Les også:

Grønt skifte og energimangel gir dystre økonomiske utsikter for EU

 

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.