Felles ansvar: Erna Solberg (H) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Mange trodde toppen var nådd. Men strømprisene i både Sørøst- og Sørvest-Norge setter fredag nok en gang nye rekorder, med et snitt på 4,72 og 6,25 kroner kilowattimen.

Strømprisene for store deler av befolkningen og næringslivet stiger og stiger. Knapt noen eksperter tør tippe hvor høyt de vil gå.

I Sørvest-Norge blir det ifølge NTB en snittpris for strøm på 6,25 kroner per kilowattime fredag og en makspris på hele 6,97 kroner, nesten 7 kroner.

Sørøst- og Vest-Norge får en snittpris på 4,72 kroner kilowattimen og en makspris på 5 kroner, melder strømbørsen Nord Pool på sine nettsider.

I Midt-Norge blir prisen 0,16 kroner, og i Nord-Norge blir prisen bare 0,1 kroner, ti øre.

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

Snittprisen i landet vil fredag ligge på 3,18 kroner per kWh. Det er 0,22 kroner høyere enn på torsdag og 2,47 kroner høyere enn samme dag i fjor.

Midt-Norge får en døgnpris på 0,11 kroner per kWh, mens Nord-Norge får en døgnpris på 0,095 kroner.

Men dette er ikke hele summen man må betale, bildet er enda verre:

I tillegg til spotprisen på strøm kommer forbruksavgift (16,69 øre per kWh), avgift til Enova (1 øre per kWh) og et eventuelt påslag fra strømselskapene.

På toppen av det hele legges en merverdiavgift på 25 prosent, og på siden kommer nettleie. I Nordland, Troms og Finnmark er det ingen merverdiavgift på strøm, og i Finnmark og Nord-Troms slipper man også å betale forbruksavgiften.

Der hvor man allerede har så å si «gratis» strøm, slipper man også alle avgifter.

Den laveste kWh-prisen fredag blir mellom klokken 4 og 5 på natten i Nord- og Midt-Norge, da på 0,066 kroner. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst- og Vest-Norge 4,49 kroner og Sørvest-Norge 5,30 kroner.

Det er altså noen kroner å spare på å dusje og lage middag kl. 4 om morgenen.

Onsdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 6,24 og 0,0057 kroner per kWh. Samme dag i fjor var den på 0,95 og 0,27 kroner per kWh.

Mange mener denne utviklingen representerer en knusende dom over politiske inkompetanse over mange år i Norge, både i forrige og nåværende regjering. Det såkalte grønne skiftet står sentralt i en slik betraktning:

Skylder på «grønt skifte»: Tidligere sentralbanksjef tror strømprisene vil forbli høye

To viktige bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.