Foto: Annika Byrde / NTB

Økt eksport som følge av strømmangel i Baltikum bidrar mandag til en pristopp så langt i år i tre av fem norske strømregioner.

Det har en stund vært relativt stille om norske strømpriser. Men de som måtte ha trodd at tiden for skyhøye norske strømpriser var over, må dessverre tro om igjen. For nå fyker igjen prisene til værs, og det settes nye årsrekorder.

Mandag blir døgnprisen den høyeste for året både i Tromsø og Trondheim, melder NTB.

I tillegg blir det den dyreste enkelttimen i de to prisområdene, samt i Oslo. Det viser søndagens tall fra Nord Pool, ifølge Europower.

Klokka 16 mandag kommer både Oslo, Trondheim og Tromsø til å ha en pris så høy som 3,05 kroner kilowattimen. Det er på nivå med Sverige og Finland og Baltikum.

Skyldes strømeksporten

Mye av årsaken til dette er å finne i den norske poltikken for strømeksport til andre land.

Strømmen går i stor grad til Baltikum: Oslo eksporterer til Stockholm, som igjen sender strøm til Finland som sender videre til Estland. Også Polen eksporterer til Baltikum på denne tiden av dagen, ifølge nettstedet.

NTB bringer følgende oversikt over mandagens priser en del steder i landet:

Det blir høyest strømpriser i Sørøst-, Nord- og Midt-Norge. Mellom klokken 16 og 17 vil strømprisen der ligge på 3,053 kroner per kilowattime (kWh).

I Sørvest- og Vest-Norge blir prisen 1,57 kroner per kWh på sitt høyeste, viser tall fra strømbørsen Nord Pool.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 4,027 kroner. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

Den laveste kWh-prisen mandag blir mellom klokken 3 og 4 på natten i hele Norge, da på 1,024 kroner.

Private husholdninger kan trøste seg med at mye av de høye prisene dekkes av den statlige strømstøtten.

Verre er det for bedriftene som stort sett må klare seg uten noen slik støtte. Disse høye prisene kan bli en svært tung byrde for en del bedrifter som allerede sliter med svak kronekurs og høye drivstoffpriser. Iskaldt vintervær og stort fyringsbehov gjør ikke saken bedre. Se også artikkel under.

Les også: 

Hjørnesteinsbedrift i Farsund sier opp 30: Strømpriser viktig årsak

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.