Hvis strømmen skulle ligge på kr 1,50 pr. kilowatt i vinter, vil forbrukernes strømregning øke med 33 milliarder pluss moms, ifølge beregninger Aftenposten har gjort.

Samtidig er det staten, fylkeskommuner og kommuner som eier 90 prisent av kraftverkene, og de bader i penger.

Meglerhuset DNB Markets, ved kredittanalytiker Aron Teklay, anslår at Statkrafts overskudd i år vil ende på 27,6 milliarder kroner før skatt.

Man kan derfor lure på hvor ektefølt medfølelsen med kundene er. Det regjeringen gir i støtte til svake grupper, er bare blåbær mot hva de håver inn fra vanlige forbrukere. Staten har derfor en egeninteresse i høye strømpriser.

Staten har sørget for å koble seg opp til et system – EU – som den ikke har kontroll over. Den kan derfor toe sine hender og svare at det er juridisk – avtalemessig – og politisk umulig å gjøre noe med de høye strømprisene så lenge prisene på Kontinentet bestemmer.

Det kalles «å være smart». Inntil kundene forstår at de blir lurt.

Politikernes bekymring kan vanskelig beskrives som annet enn krokodilletårer.

Fredag blir strømprisene høyest i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge. Mellom klokken 8 og 9 på morgenen vil strømmen koste 2,55 kroner per kilowattime (kWh). Snittprisen fredag blir 1,51 kroner per kWh i Sør-Norge og 1,19 kroner i Midt- og Nord-Norge.

I tillegg kommer nettleie, og den hører vi skal kraftig opp fra nyåret.

Nettleie, forbruksavgift på 16,69 øre per kWh, avgift til Enova på 1 øre per kWh, og et eventuelt påslag fra strømselskapene, kommer i tillegg. På toppen av det hele legges en merverdiavgift på 25 prosent. (NTB)

En grenseløs arroganse

Det virker ikke som om olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) forstår hva det handler om. Det er mulig hun tror på det hun sa da hun i Stortinget torsdag kveld uttalte at Norge ikke har noen kraftkrise.

– Men vi har ikke noen kraftkrise eller strømforsyningskrise i Norge i dag, vi har en situasjon med svært høye strømpriser, konstaterer hun.

Hun sier regjeringen ser på tiltak nå som treffer godt og som raskt kan la seg gjennomføre.

Det er mulig Mjøs Persen ikke har karakter til å stå oppreist og erkjenne hvilken situasjon politikerne har rotet kundene inn i, eller det kan være hun ikke forstår sammenhenger som etter hvert begynner å gå opp for mange, eller at hun ikke bryr seg.

Å sende strømmen til Tyskland, og tjene fett på høy pris, og samtidig si at det ikke er noen kraftkrise, er noe av det mest arrogante som er sagt fra Stortingets talerstol på lenge. Men NTB vil selvsagt ikke påpeke at statsråden fraskriver seg ansvaret.

Hun slipper unna med noen krokodilletårer.

– Det er en bekymringsfull situasjon. Jeg er bekymret for at det er familier som ikke er i stand til å betale strømregningene, eller som er nødt til å kutte andre nødvendige utgifter på grunn av de høye strømprisene, sa statsråden.

 

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.