Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Mange er sinte og fortvilte over skyhøye strømpriser i energilandet Norge. Regjeringens svar er nå å senke elavgiften med skarve 6 øre. Det vil kun ha symbolsk effekt på folks høye regninger.

Regjeringen merker befolkningen og næringslivets frustrasjon over skyhøye strømpriser. Mange har vondt for å godta at prisene skal være så høye, i et land som i utgangspunktet er så å si selvforsynt med strøm fra vannkraft.

Støre-regjeringen har i lengre tid vært i nærmest fritt fall på meningsmålingene, og ekspertene gir strømsituasjonen mye av skylden.

Svært mange velgere forstår sammenhengen mellom norske eksportkabler for strøm, politikernes iherdige innsats for såkalt grønt skifte – og skyhøye strømpriser.  Norge har en politikerskapt krise.

Nå kommer finansminister Trygve Slagsvold Vedum på banen med noe han presenterer som en løsning:

Elavgiften reduseres fra 15,41 øre per kWh til 9,16 øre per kWh med virkning fra årsskiftet og ut mars 2023.

Stortinget vedtok denne nye, midlertidige vintersatsen tirsdag. Reduksjonen i avgiften gjelder både husholdninger og bedrifter.

Mange stiller seg så spørsmålet: Vil det løse mitt, familiens eller min bedrifts problemer med skyhøye strømregninger, ofte på mange, mange tusen kroner per måned?

Svaret er nei. Dette fremstår som et rent symboltiltak og et ubetydelig, lite plaster på det som nå er et stort og blødende sår:

En husholdning som bruker 3.000 kilowattimer månedlig i de tre vintermånedene, vil spare ca. 190 kroner måneden på den nye elavgiften, skriver NTB.

Dette tiltaket gjør dermed i praksis svært liten forskjell. Strømkrisen hos folk handler ikke om et par hundrelapper i måneden, men om tusenlapper.

Vedum forsøker likevel å fremstille dette som et stort og viktig grep, i håp om at stemningen kan snu på meningsmålingene:

– Dette er den årstiden da de fleste av oss bruker mest strøm. Med de høye strømprisene vi har hatt det siste året, mener regjeringen det er riktig å ha redusert elavgiften i perioden januar, februar og mars 2023, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i en pressemelding.

Han fortsetter å fortelle om det han mener er den gode jobben han og regjeringen gjør for løse strømpriskrisen:

– Redusert elavgift kommer i tillegg til statens strømstønadsordning, som er blant Europas beste, og som allerede tar en betydelig del av strømregningen når spotprisen overstiger 70 øre per kWh. Samlet gjør disse grepene at folk kan møte vinteren med trygghet om at staten tar en stor del av strømregningen, sier Vedum.

Han unnlater å fortelle at den såkalte strømstøtten er innrettet slik at den ikke vil hjelpe all verden når prisen er på de toppnivåene man har sett i det siste. Det hele virker finurlig og sleipt pønsket ut, slik at folk skal tro det er bedre enn det i virkeligheten er.

Men slikt er noe velgerne gjennomskuer, ikke minst når sannhetens time kommer i form av de høye strømregningene man fortsatt må betale.

For Vedum og Støre kan fort dette gjøre vondt verre. Befolkningen ser at regjeringen rett og slett ikke vil løse problemene, men i stedet prøver å føre folket bak lyset med tiltak uten reell betydning. Man føler seg sviktet i stedet for hjulpet.

I stedet for å bringe velgere tilbake, er det fare for at dette får enda flere til å si takk og farvel til Ap og Sp.

Les også: 

NVE: Fulle vann­magasiner i Norge, men strøm­prisene vil holde seg høye

Bli med oss: 

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.