Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Terje Pedersen / NTB

Mens strømprisene for vanlige folk har skutt i været, har det vanket million-bonuser til Statkraft-ledelsen. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) lover å stramme inn.

Mange har opplevd det upassende at noe av dem som har ansvar for norsk strømmarked, selv tjener seg søkkrike på at befolkningen og næringslivet må betale skyhøye priser.

Saken blir ikke bedre av at dette handler om ansatte i et statlig selskap.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er kritisk til at Statkraft deler ut millioner i bonuser til toppledelsen. Han lover nå at regjeringen skal få en slutt på dette, ved å stramme inn på bonusfesten.

Ikke minst har både han og den øvrige regjeringen merket seg hvordan oppslutningen på meningsmålingene har falt i takt med at både strømprisene og disse nevnte bonusene har skutt i været.

– Jeg reagerer veldig på de bonusene. Det er noe grunnleggende feil med at selskaper staten eier, skal ha så høye lønninger og bonuser som vi har sett i Statkraft. Dette går ikke lengre, sier Vedum til Dagbladet.

I 2022 fikk toppledelsen i Statkraft utbetalt 7,2 millioner kroner i bonus. Det er nesten dobbelt så mye som for året før, da det ble utbetalt 4,2 millioner kroner.

Dette er utbetalinger som kommer på toppen av allerede svært høye, faste lønninger, ofte på flere millioner kroner.

I etterkant av strømpriskrisen i 2022 økte Statkraft bonusutbetalingene med over 1 milliard til rundt 2,2 milliarder totalt. Vedum sier nå at han vil ta grep.

– Regjeringen må være enda tøffere i styringen av Statkraft og lignende selskaper. Vi skal ikke ha en lønnsadel i Norge som nærmest opererer i en monopoltilstand gjennom selskaper uten konkurranse og med offentlig eierskap, sier han.

Vedum går ikke lenger i å konkretisere hva han ser for seg av tiltak, utover å kritisere det han ser.

Nettopp Vedum er blant de norske politikere som oftest kritiseres for å være raus med å erklære målsetninger, men noe mindre påpasselig med å sette i verk tiltak som gjør noen forskjell.

Mer om løfter, les også: 

Vedum og Støre lover: Ingen store skatteøkninger på gang

Kjøp gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.