NRK Debatten manglet Fredrik Solvang. Men finansminister Trygve Slagsvold Vedum sørget for en makaber underholdning. Han fremsto som en politisk taper.

I Nettavisen er redaktør Gunnar Stavrum ikke nådig, og ber finansministeren og Sp-lederen om å «drikke mindre caffè latte i Oslo og høre mer på vanlige folk».

I Debatten forklarte Vedum omtrent at det ikke var noe problem at staten grabber til seg 33 milliarder fra mange kystkommuner, for halvparten av midlene skal jo tilbake til de samme kommunene, bare i regi av staten.

For Vedum trenger penger til «fellesskapet», dette politiske idiotordet som man hører hver gang man blir utsatt for ran og lovet noen smuler tilbake. Ifølge Vedum trenger staten 7000 kroner ekstra per innbygger i skatter.

«Fellesskapet». Hele det norske folk blir robbet via inflasjon og strømkostnader. Men individer og familier er tydeligvis ikke en del av fellesskapet Vedum snakker om. Heller ikke arbeidsplasser, og slett ikke idrettslag.

Penger til andre land er derimot ikke noe problem for vår finansminister. Bistand på over 40 milliarder? Enkelt. Penger til vindturbiner i Afrika? Piece of cake. FN, WHO, NGO-er og andre blir til stadighet støttet.

Bare i bistand bruker vår regjering opp mot 8000 kroner per innbygger. Ikke per skattebetaler, men per innbygger. En familie med to barn deler altså ut over 30.000 kroner hvert år.

Innvandringen koster oss trolig fem ganger så mye, hvert eneste år.

Stavrum skriver i sin kronikk:

Byråkratene overser et veldig enkelt poeng, nemlig at dyr strøm i praksis drar inn kjøpekraft fra både vanlige folk og privat næringsliv.

De overser også hovedbildet, nemlig at høye strømpriser er netto inntekt for stat og kommunalt eide kraftverk.

Hadde Trygve Slagsvold Vedum snakket med vanlige folk, ville de forklart ham at strømmen koster 12 øre per kilowattime å produsere, og at den selges for det tjuedoble fra Statkraft (100 % eid av staten) og de kommunalt eide kraftverkene som eier stort sett resten av kraftbransjen.

Da hjelper det lite med noen smuler tilbake til et eller annet fellesskap. Taperne blir dem som jobber og betaler skatt, samt bedriftene.

Vi nordmenn må forberede oss på en hard vinter. Vi er jo så rike, blir vi fortalt. Og så har vi et usynlig fellesskap som mange av oss aldri har meldt oss inn i.

Når hele verden skal reddes av lille Norge, er det nasjonale fellesskapet dødt.

Med katastrofale målinger for partiet Sp, og en økonomi på full fart mot avgrunnen, er det mye som tyder på at en finansminister som også leder et parti i krise, ikke kan overleve. Sp-ordførere har allerede raslet med sablene.

Etter at jeg så Vedums opptreden på NRK Debatten i går, er min konklusjon at han er ferdig. Hans politiske karriere må vel nærme seg slutten. Han burde avgå, både som Sp-leder og som finansminister.

«Fellesskapet» vil ikke savne ham.

Du kan se Vedum selv via denne lenken.

Stjernesmell for Vedum: Senterpartiet under sperregrensen

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.