Redaktør i Finansavisen, Trygve Hegnar. Foto: Terje Pedersen / NTB

–Dette er sprøyt og finansministeren vet det, skriver redaktør Trygve Hegnar om Sp-lederens seneste skatteutspill. –Ta deg en bolle, Vedum, oppfordrer han.

Det er i en lederartikkel i Finansavisen  (betalingsmur) at redaktør Trygve Hegnar fyrer løs mot finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum:

Alle husker hans pinlige opptreden i NRK Debatten hvor han hjelpeløst prøvde å fortelle det norske folk at alle ville få det bedre økonomisk i år, og folk bare lo av krusedullene og de gale tallene, skriver Trygve Hegnar.

Så tar han for seg denne ukens debatt-snakkis, der Vedum igjen opptrådte i NRK,  torsdag denne uken:

I NRK Debatten torsdag, hvor regjeringens forslag om en grunnrenteskatt på tre milliarder kroner fra oppdrettsnæringen ble debattert, fortalte finansminister Trygve Slagsvold Vedum, i fullt alvor, at enten fikk staten disse inntektene, eller så måtte de stenge skoler, sykehus og forsvaret.

Grunnrenteskatt på tre milliarder kroner eller Norges undergang.

Et slikt resonnement fra Vedum får Hegnar til å smelle til:

Dette er sprøyt og finansministeren vet det.

Hegnar begrunner sin harde karakteristikk slik:

I år er det slik at statens inntekter er anslått til 1.553 milliarder kroner, mens utgiftene er anslått til 1.576 milliarder kroner. Budsjettet for 2022 er altså omtrent i balanse før energikrisen og inntektene fra gassalg begynte å strømme inn i ufattelige strømmer.

Hvis ikke finansministeren har fått det med seg: Norge vil få et stort overskudd på statsbudsjettet i år. Vedum trenger ikke fem øre fra oppdrettsselskapene for å unngå å måtte stenge skoler og sykehus.

Trygve Hegnar belegger sitt utspill med konkrete tall:

Bare hvis finansministeren tryller bort inntekter på 300-400 milliarder kroner fra petroleumssektoren (det er budsjettert med 277 milliarder kroner), blir det et underskudd.

Og det er før vi tar med de ekstreme inntektene som for eksempel Equinor, som staten eier 67 prosent i, tas med i regnestykket.

De inntektene Vedum hevder staten nå behøver i form av ekstra skatter, er ifølge Hegnar helt ubetydelige i forhold til Norges samlede statsinntekter:

Equinor hadde et resultat før skatt på 290 milliarder kroner i 1. halvår i år. Etter seks måneder var det 360 milliarder kroner. Man behøver ikke mye fantasi for å se at dette overskuddet øker med flere hundre milliarder kroner i 2. halvår.

En bitte, liten utbyttebetaling til staten gir mer penger enn de (mulige) 3-4 milliarder i lakseskatt. At velferden må kuttes og sykehus stenges hvis ikke «milliardærene» betaler 62 prosent skatt av overskuddene, er bare tull.

Hegnar har enda mer krutt på lager i sin kanonade mot finansminsteren fra Senterpartiet:

Det er nesten pinlig å minne finansministeren om at staten også har inntekter fra moms, andre utbytter, trygdeavgifter, skatt på inntekt og formue og mye annen moro. AS Norge går ikke med underskudd i overskuelig fremtid, og hvis så skulle skje, er det ikke lakseskatt som skal redde oss.

Ifølge Hegnar har Vedum og myndighetene en egen, utspekulertmåte å regne på, for å dekke til hva som er realitetene i dette:

Trygve Slagsvold Vedums triks er at han holder inntektene fra petroleumssektoren utenom budsjettet, loser pengene i stedet inn i Oljefondet, og tar så penger ut av Oljefondet for å dekke «budsjettunderskuddet».

Det fantastiske er at bare overskuddet i Equinor vil dekke halve statsbudsjettet.

Dette gir følgende konklusjon fra den frittalende redaktør Hegnar:

Trygve Slagsvold Vedum kan ta seg en bolle.

Også Documents Erling Martinsen har tatt for seg Vedums innsats i denne spesifikke debatten:

Vedum fremsto som en politisk taper på NRK Debatten

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.