Finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Alf Simensen / NTB

Ikke siden 2001 har skattetrykket i Norge økt like mye som nå. Men finansminister Vedum mener dette er en riktig utvikling, og at de rike må betale mer.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fikk fredag hard kritikk av Fremskrittspartiet da det kom fram at skatte- og avgiftsøkningen totalt sett nå er høyere enn de har vært siden Jens Stoltenberg ledet sin første regjering.

NTB-Snorre Schjønberg melder om saken.

Men Vedum slår tilbake mot kritikken og sier folk flest får mindre skattetrykk.

– Vi mener de med sterkest rygg skal ta det største lasset. Derfor mener vi det er riktig det vi nå gjør, sier Vedum til NTB.

Han benytter dermed retorikk som til forveksling er lik den sosialistiske partier slår om seg med.

Vedum avviser kontant kritikken mot de omstridte skatteskjerpelsene for havbruksnæringen, den såkalte lakseskatten:

– Det er fantastisk at vi har en havbruksnæring som kan gå med store overskudd, men de må bidra mer til fellesskapet. Det er den retningen vi ønsker å ha i skattepolitikken, sier Vedum.

Finansministeren understreker at tre av fire får lavere eller uendret skatt fra 1. januar. For dem som tjener under 1 million kroner, blir inntektsskatten redusert med om lag 4,5 milliarder neste år. De med høyere inntekt enn det, får skatteskjerpelser på 3,6 milliarder.

Skylder på krigen 

Vedum sier det har vært en tøff budsjetthøst med et krevende bakteppe. Krig i Europa, pandemi og galopperende prisvekst har ført til det.

– Hovedbiten er ekstra beskatning på energi og havbruk. Det tror jeg folk synes er rimelig. Konsekvensene av krigen gjør at kostnadene i statsbudsjettet har økt veldig. Vi mener det er feil at folk flest skal ta de ekstraregningene, sier Vedum.

Han nevner ikke den rollen mange mener at eksportavtaler, strømkabler og enorme offentlige utgifter til såkalt grønt skifte har i dette bildet. Også for Sp later akkurat det til å ha blitt et tema som er tabu å snakke om. Krigen er skyld i det meste, også for Vedums parti .

Tror velgerne etter hvert vil innse hvor god regjeringens politikk er

Vedum sier at regjeringen også har prioritert en rekke andre grep for å gjøre kostnadene lavere for folk flest. Likevel faller både Ap og Sp kraftig på målingene.

Men nedgangen i målingene tror han er midlertidig.

– Over tid tror jeg realitetene går opp for folk. Det er mange som har følt en uro for økonomien sin, sier Vedum.

Han påpeker at dette er det første budsjettet Ap-Sp-regjeringen har fått levere helt selv. Og varsler mer av det samme i årene som kommer.

– Vi har prioritert veldig tydelig. Selv med de store ekstrakostnadene, skal vi klare å gi folk med normale inntekter lavere skatt, sier Vedum.

Kniper igjen på oljepengebruken

Mange velgere er oppgitt over at et av verdens rikeste land har så dårlig råd når det kommer til å hjelpe sin egen befolkning i en vanskelig periode. Mer aktiv bruk av oljefondet har vært etterspurt.

Men dette avvises av Vedum. Han sier at det viktigste regjeringen kan gjøre for lommeboka til folk flest, er å bekjempe prisveksten. Derfor kan han ikke forsyne seg av oljefondet.

– Det handler om at det som skaper mest problemer for folk er prisveksten. Det er derfor vi kutter oljepengebruken. Det hadde vært lettere å bare bruke. Men det er ikke riktig, sier Vedum.

Nettopp disse relativt enkle forestillingene om inflasjonens årsaker, er sterkt kritisert av flere.

Document refererte blant annet nylig anerkjente forretningskvinnen og entreprenøren Hilde Midthjell som er sterkt kritisk til den økonomiske politikken som føres:

Midthjell er forskrekket over det hun oppfatter som mangel på forståelse for økonomi hos Støre-regjeringen, skrev Document.

Les hele saken her:

Norsk milliardær beskriver Støre-regjeringen som amatører

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.