Høyres partileder Erna Solberg (t.h) og statsminister Jonas Gahr Støre under Stortingets muntlige spørretime onsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB

 

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fikk en tøff dag på jobb i Stortinget, da han ble utfordret på regjeringens oljepengebruk.

Det var særlig Høyre-leder Erna Solberg som stilte syrlige spørsmål til statsminister Støre, om regjeringens syn på bruken av oljepenger. Solberg mener det ser ut som om regjeringen brått har endret kurs fullstendig.

NTB melder om saken.

– Hva er det som gjør at det nå er grunnlag for å bruke mer oljepenger? Er det en lavere prisvekst, en annen konjunktur? spurte Høyre-leder Erna Solberg i spørretimen onsdag.

– Hva er grunnlaget for at det å holde igjen ikke lenger er et budskap i den økonomiske politikken? fortsatte hun.

Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har varslet at de vil øke oljepengebruken i revidert statsbudsjett, som legges fram torsdag. Regjeringen vil ha mer ressurser til blant annet politi, Forsvaret og sykehusene for å kompensere for økt prisstigning. Men den vil ikke foreslå å øke skatter og avgifter. Da gjenstår å hente ut mer fra oljefondet.

Dette får Erna Solberg til å reagere.

– Annet budskap

Solberg viste til at regjeringens hovedbudskap var et annet da statsbudsjettet ble lagt fram i oktober i fjor.

Den gang mente regjeringen at å bruke mer oljepenger ville skape nye problemer. Det ville bidra til at lønns- og prisveksten holder seg så høy at Norges Bank ville måtte øke renta mer og raskere enn nødvendig.

Med et temmelig syrlig stikk til regjeringen sa Solberg at man nesten kan kalle budsjettet «reversert statsbudsjett». Ikke bare har regjeringen reversert politiske beslutninger fra forrige regjering. Man vil også snu opp ned på sin egen politikk:

– Nå er det tydelig tegn på at man vil reversere egen politikk fra i høst, sa hun.

– Må dekke inn økte kostnader

Støre viste til at pris- og lønnsstigning var høyere enn forutsatt i fjor. Allerede da statsbudsjettet ble lagt frem, gjorde regjeringen det klart at det heftet usikkerhet ved tallene knyttet til prisstigning.

– Det vi kommer til å legge fram om oljepengebruk, er knyttet til utgifter Norge må dekke inn, sa Støre.

– Det er viktige offentlige tjenester som ivaretar velferden til folk. Der skal vi kompensere for prisøkning, sa han.

Han hevdet at regjeringens budsjett er stramt, og at både prosjekter og valgløfter er satt på vent.

Samtidig er det kommet til store utgifter, blant annet gjennom at Norge tar imot flyktninger fra Ukraina og bistanden til våpen og gjenoppbygging av landet.

– Pris- og lønnskompensasjon, bare det i seg selv er et stort løft som vi skal gjøre på en ansvarlig måte, sa Støre.

Mange vil mene at Støre-regjeringen er havnet i et nokså umulig dilemma. De har latt seg presse til å avgi kostbare løfter i mange retninger, samtidig som landet opplever en inflasjon som gjør at økonomien ikke bør tilføres særlig med nye penger. Da vil prisgaloppen bare øke i fart.

Dermed kan regjeringen regne med å motta kritikk og misnøye nærmest uansett hva den nå gjør, noe som er lite gunstig kun måneder foran lokalvalget.

Les også: 

Virkelighets­fornekteren Støre

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.